hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közhasznú szervezetek! Fontos határidő közeleg

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
1

Ha a közhasznú, illetve a kiemelkedően közhasznú szervezetek május 31-éig nem kérik a Civil törvény szerinti feltételekkel közhasznúként történő nyilvántartásba vételüket, illetve nem felelnek meg azoknak, elveszítik e jogállásukat és az ezzel járó kedvezményeket. Elveszíti a kedvezményt az a közhasznú szervezet is, amelyiknél a vállakozási tevékenység meghatározóvá válik. Összefoglaltuk az ezzel járó következményeket.

Cikkünk a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) szerint adóalanynak minősülő közhasznú jogállással rendelkező nonprofit szervezetek 2012-től és 2014-től módosított, adókötelezettségét érintő szabályok közül azokkal foglalkozik, amelyek a Civil tv. (2011. évi CLXXV. törvény) megalkotásával, illetve az új Ptk. hatályba lépésével függnek össze.

Adóévi kötelezettséget érintő szabályok 2012-től

E cikk szempontja szerinti nonprofit szervezet alatt a Civil tv. (2011. évi CLXXV. tv.) szerinti civil szervezeteket – az alapítványt, egyesületet (köztestületet) –, a közhasznú felsőoktatási intézményt, a közhasznú nonprofit gazdasági társaságot, a vízitársulatot, a szociális szövetkezetet és az európai területi csoportosulást – értjük. E szervezetek adózását érintő, a Civil tv. hatályba lépésével bekövetkező változások a következők:

1. A közhasznú szervezetté minősítés feltételeit (kivéve, ha valamely szervezet törvény erejénél fogva minősül közhasznú szervezetnek) a Civil tv. tartalmazza, amelyet csak a vízitársulat besorolásánál nem kell figyelembe venni, mivel a rá vonatkozó külön törvény nem utal a Civil tv. minősítési előírására. A minősítéshez a Civil tv. szerinti szervezetnek két feltételnek kell megfelelnie:

A társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez megfelelő erőforrásokkal kell rendelkeznie, amelynek akkor felel meg, ha az előző két lezárt üzleti év vonatkozásában a következő feltételek közül legalább egy teljesül:
a) az átlagos éves bevétele meghaladja az egymillió forintot, vagy
b)
a két év egybeszámított adózott eredménye (tárgyévi eredménye) nem negatív, vagy
c) a személyi jellegű ráfordításai (kiadásai) – a vezető tisztségviselők juttatásainak figyelembevétele nélkül – eléri az összes ráfordítás (kiadás) egynegyedét.

Megfelelő társadalmi támogatottságot kell kimutatnia, amely teljesül, ha
a) a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerint a szervezetnek felajánlott összegből kiutalt összeg eléri az összes bevétel kettő százalékát, vagy
b) a közhasznú tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások elérik az összes ráfordítás felét a két év átlagában, vagy
c) közhasznú tevékenységének ellátását tartósan (két év átlagában) legalább tíz közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy segíti.

Az átmeneti előírások szerint 2014. május 31-én jár le a türelmi idő, amely szerint közhasznú szervezetnek minősül a 2012. január 1-je előtt közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú szervezetként nyilvántartásba vett szervezet, és ennek alapján 2014. május 31-éig jogosult a közhasznú szervezeteket megillető kedvezményekre. 2014. május 31-éig kérniük kell azonban a Civil tv. szerinti feltételekkel a közhasznú nyilvántartásba vételt. Ha nem felelnek meg az új feltételeknek vagy nem kérik a nyilvántartásba vételt, 2014. június 1-jétől nem minősülnek közhasznú szervezetnek.

2. A Civil tv. szerint elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenység folytatására civil szervezet nem alapítható, a nonprofit gazdasági társaság pedig vállalkozási tevékenységet kisegítő jelleggel folytathat. Ha e szervezetek gazdasági-vállalkozási tevékenységből származó bevétele eléri az összes bevétel 60 százalékát, akkor elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységet végzőnek minősülnek. Ennek következményei a következők:
-        Az adóhatóság a civil szervezettel szemben törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez.
-        A civil szervezet, illetve a közhasznú felsőoktatási intézmény nem határozhatja meg a társasági adóalapját a közhasznú szervezetekre, illetve a közhasznú szervezetnek nem minősülő alapítványra, egyesületre vonatkozó előírások szerint sem, hanem a gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok szerint kell eljárnia. Ez – többek között – azt jelenti, hogy a teljes jövedelme alapján kell levezetni az adóalapot.
-        A civil szervezet nem élhet a közhasznú szervezeteket megillető adózás előtti eredmény-csökkentéssel (például a vállalkozási tevékenysége nyereségének 20 százaléka nem csökkentő tétel), de nem kell alkalmaznia a kizárólag a közhasznú jogálláshoz tartozó növelő tételt sem (például kapott adomány), ami egyébként automatikusan része lesz az adóalapnak.  
-        A közhasznú nonprofit gazdasági társaság, a vízitársulat és a szociális szövetkezet nem határozhatja meg az adó alapját a rá vonatkozó különös előírások szerint (Tao 10. § 13/A §).
-        A közhasznú nonprofit gazdasági társaság, a vízitársulat és a szociális szövetkezet nem élhet adómentességgel (Tao 20. § (1) bekezdés d) és e) pont és (6) bekezdés), mivel a mentesség a 13/A § szerinti korrigált adóalap utáni adóból vehető igénybe, de az elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységet végzőnek minősülő említett adózó az adóalapot nem a hivatkozott § alapján határozza meg. 
-        Miután a civil szervezet, a felsőoktatási intézmény, a nonprofit gazdasági társaság, az európai területi együttműködési megállapodás, a vízitársulat és a szociális szövetkezet a közhasznú besorolását nem veszti el automatikusan azzal, hogy elsődlegesen gazdasági-vállalkozás tevékenységet végzőnek minősül, és a társasági adótörvény is csak az adóalapról és adómentességről rendelkezik erre az esetre

  • ha közhasznú szervezetként támogatást nyújt, az elszámolt ráfordítás a támogatott nyilatkozata hiányában sem lesz növelő tétel (Tao 3. számú melléklet A) fejezet 13. pont).
  • ha támogatást kap a közhasznú tevékenységéhez, arról kiadhat igazolást a támogatónak, így annak összege a támogatóknál adománynak minősül.
  • Nem kell alkalmaznia a jövedelem- (nyereség-) minimumra vonatkozó előírásokat.
  • Nem kell adóelőleget bevallania és nincs „feltöltési kötelezettsége”.

3. Az a civil szervezet, közhasznú felsőoktatási intézmény, európai területi együttműködési csoportosulás, amelynek az adóévben vállalkozási tevékenységből nem keletkezett bevétele, illetve vállalkozási tevékenységgel kapcsolatban költséget, ráfordítást nem számolt el 2014. május 31-éig nyújthat be társasági adóbevallás helyett nyilatkozatot a 01-es vagy Ny nyomtatványon. Korábban nyilatkozni csak az adóévet követő február 25-éig lehetett (Art. 31. § (5) bekezdés).
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen további változásokra kell figyelni 2014. január 1-jétől, illetve az új Ptk. hatályba lépésétől!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
contofit

T.ADÓZÓNA! Már befizettem, tegnap elfogadták a jelszó módosítást! Miért olvasom, hogy " A cikk olvasásához előfizetés szükséges??? Balogh L. Conto-Fit Kft

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close