hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Friss nyomtatvány az innovációs járulékra idén kötelezetté váló gazdálkodók járulékelőlegére

  • adozona.hu

Az adóhatóság honlapján elérhető, elektronikusan benyújtandó friss nyomtatványt bocsátott ki 2249-es számon a NAV. Erre idén különösen a járulékkötelezettségre 2022. augusztus 27-től vált külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi telephelyének és fióktelepének fontos figyelni.

A nyomtatvány innovációs járulékelőleg bevallására szolgál.

A bevallást a belföldi székhelyű, a számviteli törvény (Szt.) hatálya alá tartozó gazdasági társaságnak és a külföldi székhelyű vállalkozás helyiadótörvény (Htv.) szerinti telephelyének (ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is) kell benyújtania, ha 2022-ben vált kötelezetté innovációs járulék fizetésére.

A kitöltési útmutató táblázatosan tartalmazza a kizárólag elektronikusan benyújtható járulékelőlegek bevallási és fizetési határidejét.

Ettől eltérően a 2022. augusztus 27-ével az innovációs törvény (innotörvény) hatálya alá kerülő külföldi székhelyű vállalkozás Htv. szerinti telephelyének 2022 évben egyszer kell a bevallást benyújtani. A bevallás benyújtásának határideje a naptári évvel megegyező, valamint a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózók esetén egyaránt 2022. október 20. A bevallásban bevallott előlegkötelezettségek esedékességéről bővebb információ a 2249-03 lap kitöltési útmutatójánál olvasható.

Az innovációs járulék alapja a Htv. 39. § (1) bekezdése alapján meghatározott adóalap, csökkentve a Htv. szerint kimutatott, külföldön létesített telephelyre jutó iparűzési adóalaprész összegével.

A Htv. 39. § (1) bekezdése szerint – iparűzési tevékenység esetén - a Htv. 39. § (6) bekezdésében foglaltakra is figyelemmel – a helyi iparűzési adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve:

a) az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke, együttes – a Htv. 39. § (4)-(10) bekezdésben meghatározottak szerint számított -– összegével,
b) az alvállalkozói teljesítések értékével,
c) az anyagköltséggel,
d) az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével.

A járulék mértéke a fentiek szerint meghatározott járulékalap 0,3 százaléka.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs