Friss nyomtatvány az innovációs járulékra idén kötelezetté váló gazdálkodók járulékelőlegére

  • adozona.hu

Az adóhatóság honlapján elérhető, elektronikusan benyújtandó friss nyomtatványt bocsátott ki 2249-es számon a NAV. Erre idén különösen a járulékkötelezettségre 2022. augusztus 27-től vált külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi telephelyének és fióktelepének fontos figyelni.

A nyomtatvány innovációs járulékelőleg bevallására szolgál.

A bevallást a belföldi székhelyű, a számviteli törvény (Szt.) hatálya alá tartozó gazdasági társaságnak és a külföldi székhelyű vállalkozás helyiadótörvény (Htv.) szerinti telephelyének (ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is) kell benyújtania, ha 2022-ben vált kötelezetté innovációs járulék fizetésére.

A kitöltési útmutató táblázatosan tartalmazza a kizárólag elektronikusan benyújtható járulékelőlegek bevallási és fizetési határidejét.

Ettől eltérően a 2022. augusztus 27-ével az innovációs törvény (innotörvény) hatálya alá kerülő külföldi székhelyű vállalkozás Htv. szerinti telephelyének 2022 évben egyszer kell a bevallást benyújtani. A bevallás benyújtásának határideje a naptári évvel megegyező, valamint a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózók esetén egyaránt 2022. október 20. A bevallásban bevallott előlegkötelezettségek esedékességéről bővebb információ a 2249-03 lap kitöltési útmutatójánál olvasható.

Az innovációs járulék alapja a Htv. 39. § (1) bekezdése alapján meghatározott adóalap, csökkentve a Htv. szerint kimutatott, külföldön létesített telephelyre jutó iparűzési adóalaprész összegével.

A Htv. 39. § (1) bekezdése szerint – iparűzési tevékenység esetén - a Htv. 39. § (6) bekezdésében foglaltakra is figyelemmel – a helyi iparűzési adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve:

a) az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke, együttes – a Htv. 39. § (4)-(10) bekezdésben meghatározottak szerint számított -– összegével,
b) az alvállalkozói teljesítések értékével,
c) az anyagköltséggel,
d) az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével.

A járulék mértéke a fentiek szerint meghatározott járulékalap 0,3 százaléka.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs