hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókedvezmény elektromos autók beszerzése után – 2. rész

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikkünk első felében az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének jogszabályi környezetét tekintettük át. Jelen írásunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy az említett adókedvezmény felhasználható-e elektromos személygépjármű beszerzése esetén.

Mivel a gazdasági társaságok a költségek elosztása és az áfalevonási jog kedvező szabályainak kihasználása érdekében gyakran pénzügyi lízing keretében jutnak hozzá a személygépkocsikhoz, a cikk folytatásában erre a konstrukcióra fókuszálunk.

A társasági adóról szóló törvény (Tao. tv.) 22/E paragrafusa alapján – kizáró feltétel hiányában – az energiahatékonysági célú beruházások adókedvezményét személygépkocsi után is igénybe lehet venni. Sem a Tao. tv., sem az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló 176/2017. kormányrendelet nem nevezi meg egzakt módon, hogy mely tárgyi eszközök esetén vehető igénybe az adókedvezmény. Az erre vonatkozó feltétel annyi, hogy a Tao. tv. 4. paragrafus 11a. pontjának megfelelő, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásról, felújításról legyen szó. Ennek alátámasztására szolgál a Tao. tv. 22/E paragrafus (6) bekezdésében nevesített igazolás.

Lényeges, hogy az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás energetikai auditori tanúsítvánnyal legyen alátámasztva. Az energetikai auditáló szervezet, illetve az auditor ítéli meg, hogy az adott beruházás, felújítás energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásnak, felújításnak minősül-e, ha igen, akkor kiállítja az igazolást. Az energiahatékony beruházásnak, felújításnak minősítés nem adójogi kérdés, hanem olyan, speciális tudást igénylő szakkérdés, amelynek megítélése az energetikai auditorra, illetve az auditáló szervezetre tartozik.

A fentiek alapján amennyiben az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményének igénybevételi feltételeinek teljesülése mellett az adózó rendelkezik a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által vezetett névjegyzékben szereplő energetikai auditor vagy energetikai auditáló szervezet által kiállított igazolással, az adózó igénybe veheti a tárgyalt adókedvezményt elektromos személygépkocsi beszerzése esetén.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan kell megállapítani az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye körében elszámolható költségeket, s milyen szabályokat kell szem előtt tartani elektromos autó pénzügyi lízingje esetén.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazadasági idénymunka.

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Üzemi tanács választása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close