hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkentené társasági adóját? Így nyerhet sokat az eszközbeszerzéssel

  • Bartha Katalin (okleveles adószakértő)

Év közben az üzleti, a bevételi tervek megfelelő alakulása, év vége felé azonban már a „vajon mennyi nyereségadót kell fizetnünk” kérdés is a tulajdonosok, vállalkozások érdeklődésének fókuszába kerül. Ügyes tervezéssel egy vállalkozás jelentősen, a beruházás értékét meghaladóan is csökkenteni tudja adóalapját.

Az év végéhez közeledve gyakorta elhangzik az egyéni és társas vállalkozások részéről, hogy „van-e még pénz? Ha igen, vegyünk még valamilyen eszközt, hadd legyen kisebb az adóalap!”

A számvitel és az adózás rejtelmeiben azonban – hacsak nem kis értékű, azonnal leírható eszközöket szerez be a vállalkozás – nem ekként működik a mechanizmus. Kis odafigyeléssel azonban az adózók egy része elérhet olyan kedvező hatást, hogy a beszerzett eszköz teljes értékét meghaladóan csökkenteni tudja a beszerzés adóévének adóalapját.

Az adórendszerben jellemzően egy költség, ráfordítás, kedvezmény, mentesség csak egyszeresen érvényesíthető, kivéve, ha törvény kifejezetten utal a többszöri alkalmazhatóságra. Ám amint az élet más területén is, az adózásban sincs minden „ingyen”; feltételekhez kötött a kedvezőbb szabályok alkalmazása, illetve szankciók párosulhatnak hozzájuk, ha mégsem teljesülnének maradéktalanul a feltételek.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben olyan kedvező lehetőséget kívánunk bemutatni, amelyet már a 2013. évi elszámolások során is kiaknázhat, s gondos tervezéssel maximalizálhatja a 2014-ben érvényesíthető adóalap- és/vagy adócsökkentési lehetőségeket is.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék – ékszer

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs