hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Civil szervezetek figyelem! Ilyenkor nem érvényesíthetők a kedvezmények

  • adozona.hu

Mikor kell az alapítványnak, a közalapítványnak, az egyesületnek, a köztestületnek, vagyis a civil szervezetnek elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetként adóznia? A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös kommentárt közölt a jogszabályok értelmezéséről.

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény [Civil tv.] 17. § (1) bekezdése rögzíti – a 2012. évtől –, hogy az alapítvány, a közalapítvány, az egyesület, a köztestület [civil szervezet] elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenység folytatására nem alapítható – hangsúlyozza a közlemény. Abban az esetben, ha valamely évre vonatkozóan megállapítható, hogy a civil szervezet elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetnek minősült, az adóhatóság a civil szervezettel szemben törvényességi ellenőrzési eljárást kezdeményez [Civil tv. 23. §], amelynek eredményeként – a civil szervezet működése felett törvényességi ellenőrzést gyakorló ügyészség a Civil tv. 11. §-ában foglalt eljárása alapján – a bíróság a szervezetet kötelezi a törvényes működés helyreállítására, vagy a szervezet megszüntetéséről határoz. Elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetnek minősül azon szervezet, amelynek éves összes bevétele 60 százalékát eléri vagy meghaladja a gazdasági-vállalkozási tevékenységéből származó éves összes bevétele [Civil tv. 2. § 7. pont]. 

A szervezeti jogi szabályozáshoz kapcsolódóan a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 6. § (4) bekezdésének utolsó fordulata – már a 2012. évtől – tartalmazza azt, hogy a civil szervezetek csak akkor határozhatják meg adóalapjukat a – 9. §-ban foglalt – kedvezményes szabályok szerint, ha a Civil tv. megfelelő alkalmazásával nem minősülnek elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységet végző szervezetnek.

A Tao. tv. 5. § (7) bekezdése továbbá – amely fő szabályként rögzíti, hogy az adókötelezettség meghatározása során a közhasznú szervezetre irányadó előírások először abban az adóévben alkalmazhatóak, amelyben az adózó ilyen szervezetként besorolást nyert – 2014.01.01-jei hatállyal kiegészült azzal, hogy az adózó – a közhasznúsági nyilvántartásból való törlés mellett – abban az adóévben sem alkalmazhatja a közhasznú szervezetre vonatkozó szabályokat, amelyben elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetnek minősül.A közhasznú besorolás adóéven belüli változása esetén az adóév utolsó napján érvényes besorolásnak megfelelő rendelkezéseket kell az egész adóévre alkalmazni.

A Tao. tv. 9. §-ában továbbá – 2014.01.01-jétől – egy új (11) bekezdés rendelkezik arról, hogy abban az adóévben, amelyben az adózó a Civil tv. szerint elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetnek minősül, a társasági adó alapja – az (1)–(10) bekezdéstől eltérően – az adózás előtti eredmény, módosítva a 7–8. §-ban, a 16. §-ban, a 18. §-ban és a 28. §-ban, valamint a VII. fejezetben foglaltakkal.

A szabályozás alapján tehát a civil szervezetnek azon adóévére vonatkozóan, amelyben elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetnek minősül, a társaságokra irányadó általános szabályok szerint kell az adóalapját és a fizetendő adóját megállapítani, megfizetni, bevallani arra is figyelemmel, hogy a civil szervezeti formája – értelemszerűen – változatlan marad.

Emellett a közhasznú civil szervezet az elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetté válása miatt nem veszíti el a közhasznúságát (annak feltételeit a Civil tv. tartalmazza), csak az adóalap megállapítása tekintetében nem alkalmazhatja a közhasznú szervezetre vonatkozó kedvezményes szabályokat.

Mindez azt jelenti, hogy az elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetnek minősülő civil szervezet:

  • az adóalap meghatározása során valamennyi adatát – a bármely tevékenységéhez kapott támogatást is – vállalkozási jellegű adatként köteles figyelembe venni, akkor is, ha a kapott támogatás adománynak minősül;
  • az együttes (vállalkozási és cél szerinti/közhasznú tevékenységének eredményét is tartalmazó) adózás előtti eredményére a Tao. tv. 9. §-ában szereplő tételek kivételével valamennyi korrekciós tételt köteles alkalmazni, illetve alkalmazhatja, ha az nem kötődik vállalkozási méret-feltételhez; a szervezeti formája miatt (alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület) ugyanis nem minősülhet kis- és középvállalkozásnak, így nem jogosult az e vállalkozások számára biztosított kedvezmények érvényesítésére;
  • adómentesség (a Tao. tv. 9. §-a, illetve 20. §-a alapján) nem illeti meg;
  • változatlanul mentesül a jövedelem-(nyereség-)minimum szerinti szabályok alkalmazása alól [Tao. tv. 6. § (6) bekezdés b) pont];
  • ha közhasznú szervezet, az év során fogadhat adományt, adomány-igazolás [Tao. tv. 7. § (7) bekezdés] kiadására jogosult; a Tao. tv. 5. § (7) bekezdés alapján csak a közhasznúsági nyilvántartásból való törlés napjától nem adható ki igazolás;
  • ha közhasznú szervezet, nem alkalmazhatja a Tao. tv. 3. számú melléklet A) rész 13. pontja szerinti kivételes szabályt, azaz – azonosan a nem közhasznú szervezettel – növelnie kell az adózás előtti eredményét, ha az általa, nem adomány céljából nyújtott támogatással kapcsolatban nem rendelkezik a kedvezményezett azon nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében a kedvezményezett eredménye a juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív (amelyet a beszámoló elkészítését követően a kedvezményezettnek nyilatkozat útján is igazolnia kell);
  • változatlanul nem köteles adóelőleg bevallására, megfizetésére, valamint adóelőleg kiegészítésére az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig;
  • beszámolót – változatlanul – a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 224/2000. (XII. 19.) kormányrendelet előírásai szerint készít.

[Nemzetgazdasági Minisztérium 2416/4/2014. – NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 3158832642/2014.]

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close