hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit minden kapcsolt vállalkozásnak tudnia kell a piaciár-elszámolásról

  • Bagdi Lajos, adótanácsadás üzletágvezető, Niveus Consulting Group Kft.

A kapcsolt vállalkozások között sok esetben pénzügyi elszámolás is szükséges a felek (kölcsönös) akarata alapján a szokásos piaci áraktól eltérő árak alkalmazása következtében. A pénzügyi elszámolás során a kapcsolt felek az árakat a számviteli elszámolásban is hozzáigazítják a szokásos piaci árakhoz.

Miről szól a szerződés?

Mint azt előző cikkünkben – amelyben  a transzferár-korrekciók azon esetét elemeztük, amikor a nem piaci ár alkalmazása miatt az adóbevallás szintjén történik a korrekció – a kapcsolt vállalkozások nincsenek kötve a szerződéses viszonyok kialakítása során, tehát elméletileg bármilyen árat megszabhatnak az egymás között kötött szerződéseikben. Azt viszont már a szerződéses rendelkezések között érdemes tisztázni, hogy a nem piaci árak alkalmazása következtében szükségessé váló korrekció egyedi ármódosítást jelent, vagy csupán a szokásos jövedelmezőség elérése érdekében számolnak el egymással a kapcsolt felek anélkül, hogy a korábban alkalmazott árakat módosítanák. Ez ugyanis jelentősen befolyásolhatja az ügyletek általánosforgalmiadó-kezelését/-megítélését.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből egyebek mellett megtudhatja, mi az előnye és a hátránya a pénzügyileg rendezett transzferár-kiigazításnak!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close