hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Transzferár-korrekció: kockázatok és lehetőségek

  • Bagdi Lajos, adótanácsadás üzletágvezető, Niveus Consulting Group Kft.

Számos esetben fordul elő, hogy a kapcsolt vállalkozások a legnagyobb igyekezetük ellenére sem tudják év közben pontosan „belőni” az alkalmazott árakat, hogy azok megfeleljenek a szokásos piaci ár elvének, így valamilyen korrekcióra van szükség. Kitérünk a 2017-től javasolt módosításokra is.

Szerződéses szabadság

A szerződéses viszonyok kialakítása során a kapcsolt vállalkozások sincsenek kötve, tehát elméletileg bármilyen árat megszabhatnak az egymás között kötött szerződéseikben. Az írásos szerződések mellett a szóbeli szerződéseket, vagy a ráutaló magatartással létrejött jogügyleteket is meg lehet kötni a felek akaratának megfelelően. A szokásos piaci ár elve általános értelemben egy adózási rendezőelv, amely azt hivatott megakadályozni, hogy az adózási pozíciókat a felek az egymás közötti árak nem szokásos piaci természetéből adódóan eltérítsék, azaz az egyik kapcsolt fél magasabb, a másik pedig alacsonyabb adóalapot mutasson ki, mint szokásos piaci árak alkalmazása alapján tette volna. Erre vonatkozóan számos rendelkezés van az egyes adójogszabályokban (például a társasági adóról, az általános forgalmi adóról, továbbá a személyi jövedelemadóról szóló törvényben), de az adózás rendjéről szóló törvény általánosságban deklarálja a szokásos piaci ár elvét, amelyet így egyéb – sokszor elfeledett – adónemek esetén is alkalmazni szükséges (például helyi iparűzési adó, innovációs járulék), sőt: vámban is felmerülhetnek ezzel kapcsolatosan kérdések.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit kell tenni, ha az ügyletek nem a szokásos piaci áron realizálódtak!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close