A nap kérdése: cégautós bírság esetén mi lehet elismert költség, és mi lesz adóalapnövelő?

  • adozona.hu

Az év során a cégautó többször akadt fenn sebesség-ellenőrzésen, vagy kapott büntetést hiányosan vagy egyáltalán nem fizetett parkolás miatt. A bírságolók között előfordult hatóság [rendőr(fő)kapitányság], de gazdasági társaság (útdíjkezelő, közterület-kezelő; mindkettő kft.) is. NAV, helyhatóság, MÁK stb. nincs köztük. A kérdésem: a felsoroltak közül melyik minősítendő adózás szempontjából elismert egyéb költségnek, s melyikkel kell megemelni az adóalapot mint el nem ismert költséggel? – kérdezte olvasónk. Kiss Péter a TruTax Kft. adószakértője válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Mivel kérdésében erre külön nem tért ki, így válaszadásunk során feltételeztük, hogy a cégautó üzembentartója a társaság (és nem a hibát elkövető magánszemély), és a büntetések megfizetését a társaság nem hárítja át a vétkes gépkocsihasználóra (a munkáltató a belső szabályzatában nem rendelkezik a kérdésben felmerült eseteben alkalmazandó kár áthárításáról). Minden egyéb esetben az adózási konzekvenciák az alábbiaktól eltérhetnek.

Társasági adózás témakörében további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A kérdés megválaszolásához meg kell különböztetni két esetkört:

  1. ha a bírságot hatóság határozatban szabja ki jogszabályi rendelkezés alapján (például, ha KRESZ-szabályok megsértése miatt az autós tilosban parkol, vagy gyorshajtásért közigazgatási bírságot szabnak ki rá). Ilyen esetben a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés e) pontjának rendelkezése alapján a ráfordításként elszámolt összeggel a társaságnak meg kell emelni a tao alapját.
  2. ha egy gazdasági társaság úgymond szerződésszegés jogkövetkezményeként szab ki bírság jellegű pótdíjat (például, ha egy gazdasági társaság által üzemeltetett parkolózónában nem fizet a parkolásért). Ilyen esetre nem találunk a Tao. törvényben konkrét törvényi rendelkezést, ezért szakmai véleményünk szerint az elszámolt összeg ebben az esetben a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés d) pontja alapján – mint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség, ráfordítás –, adóalapnövelő tétel lesz.

Előfordulhat akár olyan helyzet is, amely alapján a pótdíj megfizetése elismert költség tao.-ban, de ezt esetről estre a konkrét körülmények alapján külön kell megvizsgálni és megfelelően alá kell tudni támasztani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3