hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag 2024: társasági adózás, energiaellátók jövedelemadója, mutatjuk a terveket

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Cikkünkben összefoglaljuk a június 6-án a parlament elé terjesztett, jövő évi adócsomagnak a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényt (társasági adó), illetve a távhőszolgáltatás versenyképessé tételéről szóló 2008. évi LXVII. törvényt módosító javaslatokat.

1. Társasági adó

 

Fogalom

A termőföldből átminősített ingatlanvagyont tulajdonában tartó társaság fogalmát kiegészíti a javaslat arra az esetre, ha ilyen ingatlant a társaság a mérlegfordulónapot követően szerez meg, és azt még ebben az évben értékesíti, vagy kivezeti a nyilvántartásából. Ekkor az arányszámot (a termőföldből átminősített ingatlanok értékének a korrigált mérlegfőösszeghez történő viszonyítása) az értékesítést, kivezetést megelőző napra vonatkozó főkönyvi nyilvántartásból kell kiszámítani, a mérlegfordulónapi értékek helyett.

Az új fogalom szerint az annak hatályba lépését követő értékesítés, kivezetés során kell eljárni. A fogalom jelentősége, hogy ha az adózó olyan társaságban szerez részesedést, amelyben az átminősített ingatlanok aránya a korrigált mérlegfőösszegben meghaladja a 75 százalékot, és a részesedés kivezetésen elért eredmény meghaladja a részesedés tulajdonban tartásának időszakára kiszámított szokásos eredményt, akkor a meghaladó összeg kétszerese növeli az adóalapot. Szokásos eredmény a részesedés átruházása, kivezetése esetén a részesedés bekerülési értéke 0,3 százalékának a tulajdonban tartás naptári napjaival megszorzott összege.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük az elhatárolt veszteségre, az adóalap-módosításra, az elismert költségre, ráfordításra, illetve az energiaellátók jövedelemadójára vonatkozó módosítási elképzeléseket.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Faktorált követelés

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Koncertszervező helyi iparűzési adóalap

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adószámos magánszemély

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1