hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tőkeleszállítás tőkekivonással – mutatjuk, milyen szja-kötelezettséggel jár

  • adozona.hu
5

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy kft. esetén van-e szja-vonzata a tulajdonosok felé az alaptőke-leszállításnak. A kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Abban az esetben, ha a jegyzett tőke leszállítása tőkekivonással párosul, vagyis a tőke kifizetésre kerül a tulajdonosok részére, akkor adóköteles jövedelem keletkezhet, ha a magánszemély olyan bevételben részesül, amely után korábban nem történt adófizetés.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 68. §-a értelmében a kft. jegyzett tőkéjének tőkekivonás útján történő leszállításakor a magánszemély tag által e jogviszonyára tekintettel a kft. vagyonából megszerzett bevételből az a rész, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított értéknek a jegyzett tőke leszállításával arányos részét, a magánszemély jövedelmének minősül.

A bevételt a társas vállalkozásnak a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) előírásai szerint vezetett nyilvántartásainak megfelelően kell megállapítani. Az értékpapír megszerzésére fordított értékből azt a részt, amelyet e jövedelem megállapításakor bevételt csökkentő tételként vettek figyelembe, a későbbiekben nem lehet elszámolni a magánszemély jövedelmének megállapításakor.

Az Szja tv. 3. § 34. pontja alapján értékpapírnak minősül a kft.-ben fennálló részesedés és a 67. § (1) pontja alapján a magánszemély tulajdonos árfolyamnyereségből származó jövedelmének minősül „az értékpapír átruházása ellenében megszerzett bevételnek az a része, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított értéket”. Tőkekivonáskor a tulajdonosok által megkapott összegből nem kell adót fizetni azután a rész után, amelyet a társaság alapításakor vagy tőkeemelésekor igazoltan a tulajdonos befizetett. Nem minősül szerzési értéknek, ha korábban a jegyzett tőke növelésére fordították az eredménytartalék összegét.

A vállalkozásból kivont vagyoni érték után a magánszemélynél 15 százalék szja- és a minimálbér 24-szeresében korlátozott alapot figyelembevéve 13 százalék szochofizetési kötelezettség merülhet fel. A kft. kifizetőnek minősül, így az adók levonásában közreműködni köteles.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (5)
realterdik

Tisztelt Bhorvathne!

Köszönöm válaszát. Saját válaszomban ott hibáztam, hogy nem azt írtam, hogy "képezhet adóalapot". Üdv

Bhorvathne

Kedves Hozzászólók! Amennyiben adózott értéket kap vissza a magánszemély, akkor nem keletkezik jövedelem, így adókötelezettség sem. Előfordulhat azonban, hogy korábban jegyzett tőke felemelése történt saját tőke terhére. Mivel ezesetben a felemeléskor nem történt szja fizetés, ezért nem zárható ki, hogy a kivonáskor olyan jövedelem is kifizetésre kerül mely után korábban nem történt adófizetés. [Szja tv. 77/A§ (2) bb) pontja]
Üdvözlettel:

realterdik

Képez adóalapot, PTK A törzstőke tőkekivonással történő leszállításakor, a tagokat megillető összeg megállapítása során számításba kell venni a törzstőke csökkenése arányában a törzstőkén felüli saját tőke – lekötött tartalékkal, értékelési tartalékkal csökkentett – összegét is.

SEGA

Bocsánat, a kifejezés helyesen, elírtam: tőkeleszállításnál (nem tőkeleszámításnál..)

SEGA

Szerintem az alaptőke leszállítás nem képez jövedelmet, mert adózott pénzből történt eredetileg a tőkebevonás. Csak akkor lenne adófizetési kötelezettség, ha magasabb összeget kapna, mint amit beletett, de ez tőkeleszámításnál nem értelmezhető.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink