hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozó elhalálozása: így folytatható a tevékenység

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az egyéni vállalkozó halála után ki folytathatja a tevékenységet, és neki ehhez szükséges-e valamilyen bejelentési kötelezettségnek eleget tennie? Kötelező-e ebben az esetben a megszűnés szabályait alkalmazni, illetve folytathatja-e az örökös az elhunyt egyéni vállalkozó adószáma alatt a vállalkozást? Cikkünkben körbejárjuk, milyen kötelezettségei vannak annak az örökösnek, aki az egyéni vállalkozó elhalálozása után a vállalkozási tevékenységet folytatni kívánja.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evct.) rendelkezései alapján az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság a törvény erejénél fogva megszűnik az egyéni vállalkozó halála napján.

Olvassa el az Adózóna „GINOP-PLUSZ támogatás egyéni vállalkozónál: tárgyi eszközök elszámolása”, „Újra a termőföld-bérbeadás bevételének adózásáról” és „Vállalkozói kivét év végén: ne hagyja veszni az adó- és járulékkedvezményeket!” című írását!

Az egyéni vállalkozó halála esetén az egyéni vállalkozó özvegye, özvegy hiányában vagy annak egyetértésével örököse dönthet úgy, hogy folytatja az egyéni vállalkozói tevékenységet, mely döntését – az ok bekövetkezésétől számított 90 napon belül – kell bejelentenie a NAV-hoz.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen egyéb kötelezettséget kell teljesíteni az örökösnek, ha folytatni kívánja az elhunyt egyéni vállalkozó tevékenységét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs