hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vállalkozói kivét év végén: ne hagyja veszni az adó- és járulékkedvezményeket!

  • Lepsényi Mária adószakértő

Érdemes átgondolniuk jövedelmi helyzetüket a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint megállapító egyéni vállalkozóknak, hogy az egyes kedvezmények és az adó feletti rendelkezési jog megtételéhez van-e elegendő összevonandó jövedelmük, vagy e jövedelem utáni adójuk a 2022. év vonatkozásában. Ha nincs elegendő összevonandó jövedelmük, akkor lehetőségük van arra, hogy vállalkozói kivétet vegyenek fel, amit a költségeik között elszámolhatnak.

A vállalkozói kivét összege önálló tevékenységből származó összevonandó jövedelemnek minősül, amivel szemben már további költség nem számolható el.

A vállalkozói kivét a családi kedvezmény és – a biztosított egyéni vállalkozó esetében – családi járulékkedvezmény érvényesítésének alapjául szolgál. Ebből következően érdemes áttekinteni, hogy a családi kedvezmény és a családi járulékkedvezmény érvényesítése miatt szükség van-e még vállalkozói kivétre, ha azt más arra jogosult még nem érvényesítette, vagy nem tudta érvényesíteni.

A vállalkozói kivét adómentes lehet akkor, ha valakit megillet a négygyermekes anyáknak járó kedvezmény, vagy 25 év alatti az egyéni vállalkozó.

Megéri a vállalkozói kivét akkor is, ha az egyéni vállalkozónak például önkéntes pénztári vagy nyugdíjbiztosítási befizetése van, illetve, ha NYESZ-R számlán takarékoskodik. Ebben az esetben a befizetett összegre tekintettel csak az összevonandó jövedelmek után ténylegesen fizetendő adóból lehet rendelkezni. Ez a helyzet akkor is, ha az adózót személyi kedvezmény illeti meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük, milyen szempontokat érdemes mérlegelniük az egyéni vállalkozóknak jövedelmük, illetve a vállalkozói kivét nagyságrendjének meghatározása során!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi ház vásárlása egyéni cégként

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Alapfokú művészeti iskola beszámolási kötelezettsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Tanulmányi támogatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs