hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Zöld rendszámos cégautó töltésének költségtérítése

  • adozona.hu
2

Kft. munkaviszonyban álló ügyvezetője a társaság zöld rendszámmal ellátott személygépkocsiját otthon – ami egyben a cég székhelye – töltené. Erre vonatkozóan szeretne a cégtől költségtérítést kapni. Van-e erre lehetősége? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kft. által a magánszemélynek a saját személygépkocsi (ideértve a közeli hozzátartozó tulajdonát képező személygépkocsit is) használata miatt fizetett költségtérítés az ügyvezető munkaviszonyból származó bevétele, amellyel szemben az igazolt költség elszámolható.

Az üzemanyag tekintetében egyik lehetőség például külön mérőórával kimutatni az áramfelhasználást, és az annak alapján tételes elszámolással fizetett áramdíj elszámolása. Ennél jóval egyszerűbb az szja-törvény 3. számú melléklet 6/b) pontjának alkalmazása, amelynek értelmében a kifizető által fizetett költségtérítés összegéből a tisztán elektromos meghajtású járművek használata esetén igazolás nélkül, költségként elszámolható 3 liter/100 kilométer ESZ 95 ólmozatlan motorbenzinnek az állami adó- és vámhatóság által közzétett árával meghatározott összege.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
handax

Az állásfoglalás a mérőóráról nem írja, hogy céges tulajdon-e, de muszály cégesnek lennie, mert ha nem az lenne, akkor jönne logikailag a „jóval egyszerűbb” útnyilvántartásos megoldás, ami meg szerintem itt hibás, mert cégautónál nem lehet igazolás nélküli költségelszámolás, csak magánautónál cégügyben használva.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rabat elszámolás főkönyvben

Nagy Norbert

adószakértő

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3