Üzletrész átruházása az szja-törvény alapján

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Számos olvasói kérdésből kitűnik, hogy a magánszemély kft.-tagok az üzletrészük átruházásakor bizonytalanok az ügylet adózási következményeire vonatkozó rendelkezések helyes értelmezésében. Cikkünk segít az eligazodásban.

A nehézséget az okozza, hogy az üzletrész nem felel meg az értékpapír jogi fogalmának, a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) az üzletrészügyletekre vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásában az üzletrészt mégis értékpapírnak minősíti [szja-törvény 3. § 34. pont].

A polgári törvénykönyv [Ptk.] szerint az értékpapír olyan egyoldalú jognyilatkozat, amely papíralapú okiratként vagy jogszabályban megjelölt más módon létrehozott, rögzített, nyilvántartott és továbbított adatösszességként (dematerializált értékpapírként) a benne foglalt jogot úgy testesíti meg, hogy azt a jogot gyakorolni, arról rendelkezni csak az értékpapír által, annak birtokában lehet [Ptk. 6:565. § (1) bekezdés].

Ezzel szemben az üzletrész a Ptk. szerint a korlátolt felelősségű társaság (kft.) törzsbetétjéhez kapcsolódó tagsági jogok és kötelezettségek összessége. A kft.-üzletrész a kft. tagjai között szabadon átruházható, míg kívülálló személyre akkor lehet átruházni, ha a tag a törzsbetétét teljes mértékben szolgáltatta, kivéve, ha az átruházásra azért kerül sor, mert a vagyoni hozzájárulás, illetve a pótbefizetés teljesítésének elmulasztása vagy kizárás miatt a tag tagsági viszonya megszűnt [Ptk. XXIV. Fejezet].

Az szja-ról szóló további cikkeinket itt olvashatja el!

Az üzletrész tehát valójában nem értékpapír, de mivel az szja-törvény mégis az értékpapírra vonatkozó előírásokat rendeli alkalmazni, gondot okoz, hogy az üzletrésznek nincs névértéke. Az értékpapír névértéke ugyanis az a pénzösszeg, amelyet az adott papíron feltüntetnek, ami az üzletrész esetében nem értelmezhető. Erre tekintettel az üzletrész-ügyletek esetében mindig figyelembe kell venni azokat a külön meghatározásokat, amelyeket az egyes rendelkezések a névérték hiányára hivatkozva tartalmaznak.

Az üzletrész átruházásából származó jövedelem megállapítása

Az szja-törvény szerint az üzletrész átruházása ellenében kapott bevételt az általános szabályok szerint kell figyelembe venni, azaz a kapott (elszámolt) pénzösszeget vagy más vagyoni értéket kell bevételnek tekinteni.

A kft.-üzletrész átruházásakor fő szabályként a bevételből árfolyamnyereség/veszteség keletkezhet. Árfolyamnyereségnek minősül és adóköteles az üzletrész átruházásakor megszerzett bevételnek az a része, amely meghaladja az üzletrész megszerzésére fordított érték és a kapcsolódó járulékos költségek együttes összegét. Azonban nem minősül árfolyamnyereségből származó jövedelemnek az említett különbözetből az a rész, amelyet a szja-törvény előírásai szerint más jövedelem megállapításánál kell figyelembe venni [szja-törvény 67. § (1) bekezdés].

Mikor kell más jövedelmet megállapítani?

Az üzletrész átruházása ellenében megszerzett bevételből az a rész, amely meghaladja az átruházási szerződéskötés időpontjában ismert szokásos piaci értéket egyéb jövedelem, kivéve, ha adókötelezettségének a törvény szerinti jogcíme egyébként megállapítható [szja-törvény28. § (14) bekezdés]. Az adókötelezettség jogcímének meghatározásánál figyelembe kell venni a magánszemély és a bevételt juttató személy (a vevő), valamint az említett személyek és a kft. között egyébként fennálló jogviszonyt, valamint a szerzés körülményeit [szja-törvény 2. § (6) bekezdés]. E rendelkezés szempontjából lényeges, hogy a vevő magánszemély-e vagy egy másik társaság, és hogy független félnek tekinthetők-e? Továbbá vizsgálni kell a felek közötti jogviszonyokat (munkaviszony, megbízás, személyes közreműködés stb.), azaz, hogy az adókötelezettség jogcímének megállapításánál e rendelkezést alkalmazni kell-e. Ettől függően lehet a fizetendő közterheket (szja, szocho, járulék) meghatározni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben az üzletrész szerzési és piaci értékét, a keletkezett jövedelmet, valamint az adókötelezettséget részlezezzük!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink