hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tárgyi eszközök eladása őstermelői tevékenység esetén: el kell-e számolni értékcsökkenést?

  • Lepsényi Mária adószakértő

Nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek a tárgyi eszközök értékesítéséből származó bevétel, arra az ingó értékesítésre vonatkozó szabályt kell alkalmazni a jövedelemszámításkor. Mivel az értékcsökkenési leírás az őstermelői költségek között érvényesíthető, így nagyobb értékű tárgyi eszköz értékesítése esetén a teljes eladási ár adóalapot képez.

Kérdésként merült fel, jogszerű-e, ha az őstermelő nem számol el értékcsökkenést a tárgyi eszköz után, annak érdekében, hogy ha az eszközt később értékesíti, akkor a beszerzési ár költségként elszámolható legyen az ingó értékesítés bevételével szembe?

Értékcsökkenési leírás elszámolása nem kötelező, így nem kifogásolható az, hogy a tárgyi eszköz beszerzési árát nem számolják el az őstermelői bevétellel szemben tételes költségelszámolás esetén.

Ettől függetlenül a tárgyi eszköz működtetésével kapcsolatos kiadások az őstermelői bevétellel szemben érvényesíthetők (üzemanyagköltség, javítás költsége stb.). Ez azt is jelenti, hogy az említett tárgyi eszközt nem kell felvenni a tárgyieszköz-nyilvántartásba, amennyiben egy esetleges értékesítés alkalmával az ingó értékesítés szabályait szeretnék alkalmazni.

Abban az esetben, ha a tárgyi eszköz beszerzésére tekintettel támogatást is kapott az őstermelő, akkor a tárgyi eszközt az őstermelői tevékenységhez tartozónak kell tekinteni, tehát a beszerzési ár mindenképpen az őstermelői bevétellel szemben számolható el.

A beszerzést terhelő általános forgalmi adó levonásba helyezhető, ugyanis az áfa szempontjából adóköteles célú hasznosítás akkor is megvalósul, ha az adózó nem számol el értékcsökkenési leírást, de tényszerűen az adóköteles tevékenységéhez használja a tárgyi eszközt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs