hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja, járulék, szocho, ha magyar munkavállaló Magyarországon, home office-ban, külföldi munkáltatónak dolgozik

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Az Adózóna hasábjain gyakran találkozunk azzal a kérdéssel, kinek, milyen adókötelezettsége keletkezik, ha a magánszemély külföldi céggel létesített jogviszony alapján végez munkát home office-ban, Magyarországon. Cikkünkben összefoglaljuk az szja-, járulék- és szochokötelezettséget, feltételezve, hogy a foglalkoztatónak nem kell fióktelepet létrehozni Magyarországon.

Személyi jövedelemadó

A külföldi jogviszony alapján Magyarországon dolgozó, magyar adóilletőséggel rendelkező magánszemélynek Magyarországon kell a munkavégzéssel kapcsolatos szja-kötelezettséget teljesíteni.

A munkaviszonyból származó jövedelem mind a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerint, mind a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmény alapján az illetőség országában adóztatható, kivéve, ha a munkát a külföldi munkáltató országában, a forrásországban végzi.

Figyelemmel arra, hogy a külföldi munkáltató a magyar előírások szerint nem minősül kifizetőnek, nem a külföldi munkáltatónak kell az szja-előleget megfizetni, hanem a jövedelmet szerző magánszemélynek.

Az szja-előleg-fizetési kötelezettséget negyedévente kell megállapítani, és minden negyedévet követő hó 12-éig kell megfizetni. Ezt az előleget év közben nem kell bevallani, viszont az szja-előleg-kötelezettség összegét negyedéves bontásban az szja-bevallásban fel kell tüntetni.

A külföldi munkáltató által fizetett (átutalt) jövedelmet forintra át kell számítani, melyhez a bevétel napján, vagy – a magánszemély választása szerint – a jövedelemszerzés hónapját megelőző hónap 15-ei árfolyamot kell figyelembe venni, attól függően, hogy a magánszemély számára mi a kedvezőbb.

Az így forintosított, külföldi pénznemben kapott jövedelem az összevonás alá eső jövedelmek közé tartozik, amely után a magyar adóügyi illetőségű magánszemély adóalap-kedvezményeket érvényesíthet, a feltételek teljesülésekor. Továbbá, ha a magánszemély önkéntes pénztárakba, nyesz-számlára, vagy nyugdíjbiztosításra adóévben befizetést teljesít, akkor rendelkezhet adó-visszatérítésről is az éves szja-bevallásban.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az szja-bevallásra, a járulék-, illetve szochokötelezettségre vonatkozó tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Törölt adószám

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Adó-visszaigénylés visszatartása

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Vagyonszerzési illeték megállapítása

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3