hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rezsiköltség elszámolása magánszemély ingatlanában működő egyéni vállalkozásnál

  • adozona.hu

Szja alá tartozó egyéni vállalkozó, ha a saját lakóhelyén van a székhelye, hány százalékot számolhat és költségként rezsiszámlák (víz, áram, gáz, kéményseprődíj) összegéből? Van egy szabály, hogy a vállalkozó nevére érkezett számlának az adószámot tartalmaznia kell. Ebben az esetben mint magánszemély kapja a számlákat, ugyan áfát nem számolunk el, de elszámolhatók-e a számlák, amióta 2020. 07. 01-jétől online számla rendszeren keresztül kell jelenteni az adatokat? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény költségelszámolásra vonatkozó általános szabályai alapján [4. § (3) bekezdés], amennyiben a magánszemély olyan termék vagy szolgáltatás ellenértéke alapján kíván költséget elszámolni, amelynek értékesítője, illetve nyújtója az általános forgalmi adóról szóló törvényben meghatározott bizonylat kiállítására kötelezett, akkor a kiadás igazolására kizárólag az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti bizonylat (ide nem értve a nyugtát) alkalmas. 

Abban az esetben, ha a termékbeszerző, szolgáltatást igénybevevő ugyan adóalany, de a kérdéses ügylet során nem e minőségében jár el (például a telefon- és a villanyszámla esetében, ahol lakossági ügyfélként, nem vállalkozóként van a szolgáltatónál nyilvántartva), úgy – szakértőnk álláspontja szerint – nem kell feltüntetni a számlán a vevő, igénybevevő adószámát, akkor sem, ha egyébként ezzel rendelkezik. Így ilyen esetben a vevő adószámának 8 számjegyét nem tartalmazó számla is az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti bizonylatnak minősülhet, vagyis a számla alapján felmerült költség az szja-törvény értelmében igazolt költségnek tekinthető. Itt érdemes megjegyezni, hogy rezsiköltségek esetében az szja-törvény szerint a házastárs nevére kiállított számla is az elismert költségek alkalmas bizonylatának tekinti.

Az elszámolható költséget arányosítani kell az üzleti és a magáncélú használat arányában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs