hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet elszámolni a személygépkocsi-beszerzést egyéni vállalkozásban

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A hazai társas vállalkozások előszeretettel vásárolnak vagy lízingelnek személygépjárműveket, melyek költségei alapvetően csökkentik a társasági adó alapját, vagyis elszámolható költségek. Kétrészes írásunkban azt vizsgáljuk, hogy az egyéni vállalkozók milyen törvényi feltételek mellett használhatják a személygépkocsijukat, milyen szabályok vonatkoznak a személygépkocsival kapcsolatos költségelszámolásokra.

Mindenekelőtt azt le kell szögezni, hogy tételes költségelszámolásra csakis a vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozónak van joga, vagyis az átalányadózók esetében és a kisadózó vállalkozók tételes adóját alkalmazó egyéni vállalkozóknál ez a kérdés nem merülhet fel.

A vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozó a bevételével szemben jogosult elszámolni mindazon kiadásokat, melyek a bevétel megszerzésével közvetlenül összefüggésben állnak. Ezen általános költségelszámolási szabály lényegében elszámolhatóvá teszi a kizárólag a vállalkozási tevékenységgel összefüggésben teljesített kiadásokat.

Az egyéni vállalkozók a kizárólag vállalkozási célú tárgyi eszközök esetében értékcsökkenési leírás formájában számolhatnak el költséget.

Az Adózóna személyi jövedelemadóval kapcsolatos további írásait ITT olvashatja el.

Mivel a tartós használat céljából beszerzett személygépkocsi is tárgyi eszköznek minősül, így elviekben a személygépkocsi-beszerzés utáni értékcsökkenés elszámolásának nem lenne akadálya.

Itt célszerű egy pillanatra megállni és megvizsgálni, hogy az szja-törvény pontosan mit tekint személygépkocsinak. A törvény ugyanis saját fogalmat használ erre a járműfajtára, vagyis nem a forgalmi engedélyben foglaltak és nem is a vámtarifaszám az irányadó ebben a kérdésben.

Az szja-törvény 3. § 45. pontja értelmében személygépkocsi a

„négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal, hogy ide tartozik a benzinüzemű, a dízelüzemű, az elektromos üzemű, a gázüzemű személygépkocsi, a versenyautó, az önjáró lakóautó. Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.”

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többi előírást is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink