hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Személygépkocsi beszerzése után érvényesíthető kisvállalkozói kedvezmény

  • Lepsényi Mária adószakértő

A kisvállalkozói kedvezményt azok az egyéni vállalkozók érvényesíthetnek, akik a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja törvény) hatálya alatt a vállalkozói személyi jövedelemadó megállapítására vonatkozó rendelkezések szerint állapítják meg a jövedelmüket, egyszerűbben fogalmazva, akik a bevételükkel szemben a költségeiket tételesen számolják.

E kedvezmény összegével az egyéni vállalkozásból származó bevételt lehet csökkenteni, amennyiben az egyéni vállalkozó 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztat.

A személygépkocsik közül azok szolgálnak a kisvállalkozói kedvezmény szempontjából kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek, amelyek az egyéni vállalkozói tevékenység tárgyát képezik és amelyeket az egyéni vállalkozó sem személyes munkavégzéssel, sem személyes használattal összefüggésben nem üzemeltet.

A személygépkocsi akkor képezi a vállalkozói tevékenység tárgyát, ha azt például bérbeadás céljából vásárolják. Az autókereskedő esetében a személygépkocsik beszerzési ára ezért nem képezheti a kedvezmény alapját, mivel az ebben az esetben árunak minősül.

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó személygépkocsi-kölcsönzést vagy személyszállítási szolgáltatást végez, akkor a kisvállalkozói kedvezmény érvényesítése nem vonja maga után a cégautóadó-fizetési kötelezettséget, de ha az egyéni vállalkozó a személygépkocsi üzemeltetésével összefüggő költségeket és a beszerzési árat értékcsökkenési leírás keretében elszámolja, akkor az cégautóadó fizetési kötelezettséget keletkeztet, kivéve, ha adózó a saját tulajdonúnak minősülő személygépkocsi után havi 500 kilométert számol el költségként útnyilvántartás vezetése nélkül.

Az szja-törvény hatálya alá tartozó vállalkozók esetében a kisvállalkozói kedvezmény a többi személygépkocsira is érvényesíthető, ennek azonban az a feltétele, hogy a cégautóadót a kedvezmény igénybevételét követően legalább négy éven át meg kell fizetni. Így például, ha az egyéni vállalkozó új személygépkocsit vásárolt 2023-ban és a kisvállalkozói kedvezményt igénybe veszi, ez egyben azt is jelenti, hogy a cégautóadót a kedvezmény érvényesítése évét követő 4 adóévben meg kell fizetnie.

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (továbbiakban: Gjt.) 17/A §-ának (1) bekezdése szerint a cégautóadó szempontjából személygépkocsi az szja-törvény szerinti személygépkocsi, ide nem értve a környezetkímélő gépkocsit. Környezetkímélő gépkocsi az elektromos gépkocsi, továbbá a nulla emissziós gépkocsi.

Nulla emissziós gépkocsinak az a gépkocsi minősül, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki a légszennyező anyagot.

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 2. § (6) bekezdése szerint környezetkímélő gépkocsi az a gépjármű, amely a KöHÉM rendelet 2015. július 1-jén hatályos környezetkímélő gépkocsinak minősül.

A Gjt. 1. számú melléklete tartalmazza a cégautódó havi mértékét.

E melléklet nem tartalmaz adótételt a környezetkímélő gépkocsik tekintetében, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ilyen személyépkocsik után a kisvállalkozói kedvezményt nem lehet érvényesíteni az éves adóbevallás benyújtásakor.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink