hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rogánék amnesztia-javaslata kétes eredetű pénzekre

  • adozona.hu

Furfangos adóamnesztiát kínál a láthatósági mellény nélküli jövedelmek legalizálására az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/11398 törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági indítvány.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának módosító indítványa látszólag csupán egy új, államadósság-finanszírozást is segítő megtakarítási lehetőséget teremt a kizárólag természetes személyek által nyitható úgynevezett Stabilitás Megtakarítási Számlák (SMSZ) bevezetésével. A SMSZ befektetési tevékenységet végző hitelintézet által vezetett, stabilitás megtakarítási értékpapírszámlából és stabilitás megtakarítási pénzszámlából áll.

A javaslat szerint a számlanyitással egyidejűleg legalább 5 millió forintot kell befizetni. Ugyanarra az SMSZ számlára csak egy alkalommal lehet befizetést teljesíteni, ugyanakkor ugyanaz a természetes személy akárhány SMSZ-t is nyithat. A pénzszámlán csak a számlatulajdonos által befizetett vagy átutalt pénz, a befektetési eszközök értékesítéséből származó ellenérték, és az értékpapírszámlán nyilvántartott befektetési eszközök hozama kerülhet jóváírásra. A stabilitás megtakarítási értékpapírszámlán kizárólag a pénzszámla egyenlegének fedezete mellett adott megbízás teljesítéséből származó, dematerializált állampapír írható jóvá, mely csak a Magyar Állam, illetve az Európai Gazdasági Térség más tagállamában kibocsátott, forintban jegyzett állampapír lehet.

És most jön a lényeg: a számlán elhelyezett összeg – függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e – valamennyi közterhet vagy közteherhez kapcsolódó egyéb kötelezettséget, jogkövetkezményt megállapító jogszabály szempontjából a befizetés időpontjában megszerzett belföldről származó jövedelemnek minősül. A befizető magánszemélyt – ha csak ennek ellenkezőjét ő maga nem bizonyítja, vagy nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik – e jövedelem tekintetében belföldi személynek kell tekinteni. Így megdönthetetlen törvényi vélelem alapján a befizetés napján megszerzett jövedelem, továbbá az állampapír hozama, vagy az állampapírral végzett ügylet nyeresége után – de csak akkor, ha azt az SMSZ-ről felveszi, vagy a számlán található értékpapírt kivonja – a befizetőt személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség terheli.

Az adó alapja az adófizetési kötelezettség keletkezése és a számlára történt befizetés között eltelt időtől függ, mégpedig ha az
–    kevesebb, mint 3 év, a kifizetett összeg 200 százaléka;
–    legalább 3 év, de kevesebb, mint 4 év, a kifizetett összeg 100 százaléka;
–    legalább 4 év, de kevesebb, mint 5 év, a kifizetett összeg százaléka.
Legalább 5 évelteltével a kifizetés után adófizetési kötelezettség nem keletkezik. Kifizetett összegnek minősül a számlán található értékpapírok kivonásakor a kivont értékpapírok szokásos piaci értéke is.

A javasolt rendelkezések egyike előírja, hogy a korábban bevallott adó helyesbítésének, levont, megfizetett adó vagy adóelőleg visszaigénylésének nincsen helye. További előírás, hogy az SMSZ-t vezető hitelintézetnek a számla-nyitásról, az arra történt befizetésről – a számlatulajdonos azonosítása nélkül – külön jogszabály szerint kell adatot szolgáltatnia az állami adóhatóság részére, továbbá a felvett jövedelmet esetleg terhelő adót magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként kell bevallania.

Az indítványtól az előterjesztő azt várja, hogy az új megtakarítási forma segítségével az államadósságon belül csökken a deviza adósság aránya a forint-adósság javára.

Csak az a kérdés, hogy milyen áron. Ez az új megtakarítási lehetőség ugyanis lényegében azt jelenti, hogy adózott jövedelmet nem érdemes az SMSZ konstrukcióban öt évig parkoltatni, míg a bizonytalan eredetű – eddig keletkezett és akár ezután keletkező – adózatlan pénzek az SMSZ segítségével öt év alatt folyamatosan adómentesen legalizálhatók (akár külföldi befizetők esetében is). Ezen túl nem kell majd külföldi adóparadicsomokba menekíteni a láthatósági mellény nélküli jövedelmeket, és a vagyonosodási vizsgálatok korszaka is leáldozhat, hiszen a számlán elhelyezett összeg az összes közterhet vagy közteherhez kapcsolódó egyéb kötelezettséget, jogkövetkezményt megállapító jogszabály szempontjából a befizetés időpontjában megszerzett belföldről származó jövedelemnek minősül, attól függetlenül, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan történt-e adófizetés.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink