hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalék ingatlan formájában

  • adozona.hu

Egy társasházakat építő és kivitelező kft. lakást ad osztalékként a magánszemély tulajdonosnak. Ilyen esetben milyen közterheket kell bevallani és befizetni? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft. társasházakat épít magánszemélyek részére, de van olyan lakás, üzlet, amelyet megtart a cég. Most úgy határoztak, hogy osztalékot vesznek ki a tulajdonosok, az osztalék jelen esetben ingatlan lesz. Ha új építésű lakóingatlanról beszélünk, akkor be kell fizetni az áfát, illetve a kft. befizeti a 15 százalék szja-t, a szochot, a magánszemély pedig majd a vagyonszerzési illetéket?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az új ingatlan értékesítése áfaköteles. A kérdéses esetben voltaképpen két önálló ügylet történik:
♦ egy osztalékkövetelés (bruttó osztalék) és
♦ egy ingatlan-adásvétel (áfával).

A két ügyletet külön kell lekönyvelni egymástól függetlenül, és „csak” pénzügyileg vezetjük majd részben vagy egészben össze. Az a feleken múlik, hogy pénzügyileg ezt hogyan rendezik. Értelemszerűen, ha például a bruttó osztalék a nettó ingatlan eladási értékkel egyezik meg, akkor az áfával a vevő még tartozik a cégnek.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXXVII. törvény (szja-törvény) 15. paragrafusának (4) bekezdése értelmében, ha a magánszemély egyes külön adózó jövedelmeiből – mint például az osztalék – a kifizető állapítja meg az adót, de az adó levonására nincs lehetősége, a kifizetőnek és a magánszemélynek az adóelőlegre irányadó szabályok szerint kell eljárnia.

Az szja-törvény 46. paragrafusának (6)–(7) bekezdéseiben megfogalmazott szabály értelmében a kifizetőnek az általa kifizetett (juttatott) bevételt terhelő adóelőleget akkor is meg kell állapítani, ha annak a bevételből történő levonására bármely okból nincs lehetőség, de csak abban az esetben, ha a tag munkaviszonyban áll, vagy személyesen közreműködő, illetve részére bér kifizetésére is sor kerül. Ilyen esetben az adót a kifizető megfizeti, és követelésként tartja nyilván, a követelés levonására vonatkozó korlátozások figyelembevétele mellett elkezdi az összeg levonását.

Ha a magánszemély részére más adóköteles kifizetés nem történik, akkor – figyelemmel az osztalék összegére – feltételezhetően nem lehetséges az adó levonása. Ebben az esetben az adóköteles bevételről kiállított igazoláson a kifizető feltünteti a le nem vont adóelőleg (mely esetünkben adó) összegét is, és felhívja a magánszemély figyelmét arra, hogy az adót a kifizetés (a juttatás) hónapját követő hónap 12. napjáig (és nem a negyedévet követő hónap 12-éig!) kell megfizetnie, ezért az adót nem elegendő az adóbevallás benyújtásakor megfizetni.

Online adatszolgáltatással összefüggő részletkérdések – videó!
Megjelent az Online adatszolgáltatással összefüggő részletkérdések című webinárium teljes anyagának videófelvétele! Most 10% kedvezménnyel, 4941 Ft + áfa áron vásárolhatja meg az előadást.

Az illeték a szerző magánszemélyt terheli, ahhoz a cégnek nincs köze.

Felhívom figyelmét, hogy ha a magánszemély tulajdonos többségi tulajdonos (vagy bármely más ok, például összeszámítás miatt kapcsolt), akkor az ingatlan vételárának piaci értéken kell lennie!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítás-átszervezés

Nagy Norbert

adószakértő

Társasházi ingatlan – telek értéke

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close