hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalék ingatlan formájában

  • adozona.hu

Egy társasházakat építő és kivitelező kft. lakást ad osztalékként a magánszemély tulajdonosnak. Ilyen esetben milyen közterheket kell bevallani és befizetni? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft. társasházakat épít magánszemélyek részére, de van olyan lakás, üzlet, amelyet megtart a cég. Most úgy határoztak, hogy osztalékot vesznek ki a tulajdonosok, az osztalék jelen esetben ingatlan lesz. Ha új építésű lakóingatlanról beszélünk, akkor be kell fizetni az áfát, illetve a kft. befizeti a 15 százalék szja-t, a szochot, a magánszemély pedig majd a vagyonszerzési illetéket?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az új ingatlan értékesítése áfaköteles. A kérdéses esetben voltaképpen két önálló ügylet történik:
♦ egy osztalékkövetelés (bruttó osztalék) és
♦ egy ingatlan-adásvétel (áfával).

A két ügyletet külön kell lekönyvelni egymástól függetlenül, és „csak” pénzügyileg vezetjük majd részben vagy egészben össze. Az a feleken múlik, hogy pénzügyileg ezt hogyan rendezik. Értelemszerűen, ha például a bruttó osztalék a nettó ingatlan eladási értékkel egyezik meg, akkor az áfával a vevő még tartozik a cégnek.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXXVII. törvény (szja-törvény) 15. paragrafusának (4) bekezdése értelmében, ha a magánszemély egyes külön adózó jövedelmeiből – mint például az osztalék – a kifizető állapítja meg az adót, de az adó levonására nincs lehetősége, a kifizetőnek és a magánszemélynek az adóelőlegre irányadó szabályok szerint kell eljárnia.

Az szja-törvény 46. paragrafusának (6)–(7) bekezdéseiben megfogalmazott szabály értelmében a kifizetőnek az általa kifizetett (juttatott) bevételt terhelő adóelőleget akkor is meg kell állapítani, ha annak a bevételből történő levonására bármely okból nincs lehetőség, de csak abban az esetben, ha a tag munkaviszonyban áll, vagy személyesen közreműködő, illetve részére bér kifizetésére is sor kerül. Ilyen esetben az adót a kifizető megfizeti, és követelésként tartja nyilván, a követelés levonására vonatkozó korlátozások figyelembevétele mellett elkezdi az összeg levonását.

Ha a magánszemély részére más adóköteles kifizetés nem történik, akkor – figyelemmel az osztalék összegére – feltételezhetően nem lehetséges az adó levonása. Ebben az esetben az adóköteles bevételről kiállított igazoláson a kifizető feltünteti a le nem vont adóelőleg (mely esetünkben adó) összegét is, és felhívja a magánszemély figyelmét arra, hogy az adót a kifizetés (a juttatás) hónapját követő hónap 12. napjáig (és nem a negyedévet követő hónap 12-éig!) kell megfizetnie, ezért az adót nem elegendő az adóbevallás benyújtásakor megfizetni.

Online adatszolgáltatással összefüggő részletkérdések – videó!
Megjelent az Online adatszolgáltatással összefüggő részletkérdések című webinárium teljes anyagának videófelvétele! Most 10% kedvezménnyel, 4941 Ft + áfa áron vásárolhatja meg az előadást.

Az illeték a szerző magánszemélyt terheli, ahhoz a cégnek nincs köze.

Felhívom figyelmét, hogy ha a magánszemély tulajdonos többségi tulajdonos (vagy bármely más ok, például összeszámítás miatt kapcsolt), akkor az ingatlan vételárának piaci értéken kell lennie!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink