hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Olasz állampolgár díjazása utáni adó és tb Magyarországon

  • adozona.hu

Magyarországi kft.-ben tulajdonos olasz állampolgárnak a kft.-ben végzett munkája utáni adó- és tb-kötelezettségeiről érdeklődött olvasónk. Kérdéseire Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Olasz állampolgár magyarországi kft.-ben rendelkezik tulajdoni hányaddal. Olaszországban biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, nem nyugdíjas, és életvitelszerűen nem él Magyarországon, itt lakhellyel nem rendelkezik, Magyarországra csak alkalmanként, 1-2 napra látogat. A kft.-ben nem ügyvezető, de tulajdonosként termelési, szakmai tanácsokkal segíti a vállalkozás tevékenységét. Erre tekintettel a vállalkozás fizetne részére díjazást (nem osztalékot). Ezt milyen jogcímen tudja kifizetni? Esetleg megbízási díjként? Hogyan alakul az ő adózása és járulékfizetés Magyarországon? Kell egyáltalán itt szja-t és járulékokat fizetnie, vagy Olaszországban fog adózni az ő jövedelme?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az szja-törvény alkalmazásában a társas vállalkozásban személyesen közreműködő magánszemély tagja  által személyes közreműködése ellenében kapott juttatása, ha azt a társas vállalkozás költségei között számolják el nem önálló munkából származó jövedelemnek minősül.

Feltételezem, hogy a tulajdonos olasz adóügyi illetőségű, ezért Magyarországon csak a belföldről származó jövedelme után keletkezik adókötelezettség, melynek megítéléséhez figyelembe kell venni az Olaszországgal kötött kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt. A 15. cikk értelmében az olasz illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kapott jövedelme csak Olaszországban adóztatható, kivéve, ha a munkát Magyarországon végzi. Amennyiben a munkát Magyarországon végzi, úgy az ezért kapott térítés Magyarországon adóztatható. Ez azt jelenti, hogy a jövedelem csak a magyar munkanapok arányába adóztatható Magyarországon.

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kiadói kedvezménnyel "Adómegtakarítási lehetőségek" című kiadványunkat!
Kiadványunkban arra vállalkoztunk, hogy hasznos tanácsokkal mutassuk be az egyes adócsökkentést eredményező ügyleteket és eljárásokat. Ügyelve arra, hogy a felkínált lehetőségek és javaslatok mindig megfeleljenek a jogszabályok szellemiségének.

Például, ha a magánszemély márciusban 22 munkanapból csak két napot dolgozik Magyarországon, akkor a havi díjazás 2/22-ed részben adózik Magyarországon. A mentesített jövedelmet és az olasz illetőséget is fel kell tüntetni a 08-as bevallásban. Kívánatos, hogy lehetőleg a kifizetés előtt a magánszemély az olasz adóhatóság által kiállított illetőségigazolást átadja a társaságnak, vagy igazolás hiányában nyilatkozzon az illetőségről. A Magyarországon mentesített jövedelem után a magánszemélynek Olaszországban keletkezik adókötelezettsége. A jövedelemről a NAV az olasz adóhatóság részére adatot szolgáltat.  

Tb-járulékot és szochót a magánszemélynek Magyarországon nem kell fizetnie, feltéve, hogy a párhuzamos munkavégzésre tekintettel az olasz hatóság által kiállított A1-es igazolással rendelkezik. Javaslom járjanak utána, hogy a magyar társaságnak Olaszországban keletkezik-e tb kötelezettsége az olasz belső szabályok szerint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs