hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Olasz állampolgár díjazása utáni adó és tb Magyarországon

  • adozona.hu

Magyarországi kft.-ben tulajdonos olasz állampolgárnak a kft.-ben végzett munkája utáni adó- és tb-kötelezettségeiről érdeklődött olvasónk. Kérdéseire Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Olasz állampolgár magyarországi kft.-ben rendelkezik tulajdoni hányaddal. Olaszországban biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, nem nyugdíjas, és életvitelszerűen nem él Magyarországon, itt lakhellyel nem rendelkezik, Magyarországra csak alkalmanként, 1-2 napra látogat. A kft.-ben nem ügyvezető, de tulajdonosként termelési, szakmai tanácsokkal segíti a vállalkozás tevékenységét. Erre tekintettel a vállalkozás fizetne részére díjazást (nem osztalékot). Ezt milyen jogcímen tudja kifizetni? Esetleg megbízási díjként? Hogyan alakul az ő adózása és járulékfizetés Magyarországon? Kell egyáltalán itt szja-t és járulékokat fizetnie, vagy Olaszországban fog adózni az ő jövedelme?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az szja-törvény alkalmazásában a társas vállalkozásban személyesen közreműködő magánszemély tagja  által személyes közreműködése ellenében kapott juttatása, ha azt a társas vállalkozás költségei között számolják el nem önálló munkából származó jövedelemnek minősül.

Feltételezem, hogy a tulajdonos olasz adóügyi illetőségű, ezért Magyarországon csak a belföldről származó jövedelme után keletkezik adókötelezettség, melynek megítéléséhez figyelembe kell venni az Olaszországgal kötött kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt. A 15. cikk értelmében az olasz illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kapott jövedelme csak Olaszországban adóztatható, kivéve, ha a munkát Magyarországon végzi. Amennyiben a munkát Magyarországon végzi, úgy az ezért kapott térítés Magyarországon adóztatható. Ez azt jelenti, hogy a jövedelem csak a magyar munkanapok arányába adóztatható Magyarországon.

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kiadói kedvezménnyel "Adómegtakarítási lehetőségek" című kiadványunkat!
Kiadványunkban arra vállalkoztunk, hogy hasznos tanácsokkal mutassuk be az egyes adócsökkentést eredményező ügyleteket és eljárásokat. Ügyelve arra, hogy a felkínált lehetőségek és javaslatok mindig megfeleljenek a jogszabályok szellemiségének.

Például, ha a magánszemély márciusban 22 munkanapból csak két napot dolgozik Magyarországon, akkor a havi díjazás 2/22-ed részben adózik Magyarországon. A mentesített jövedelmet és az olasz illetőséget is fel kell tüntetni a 08-as bevallásban. Kívánatos, hogy lehetőleg a kifizetés előtt a magánszemély az olasz adóhatóság által kiállított illetőségigazolást átadja a társaságnak, vagy igazolás hiányában nyilatkozzon az illetőségről. A Magyarországon mentesített jövedelem után a magánszemélynek Olaszországban keletkezik adókötelezettsége. A jövedelemről a NAV az olasz adóhatóság részére adatot szolgáltat.  

Tb-járulékot és szochót a magánszemélynek Magyarországon nem kell fizetnie, feltéve, hogy a párhuzamos munkavégzésre tekintettel az olasz hatóság által kiállított A1-es igazolással rendelkezik. Javaslom járjanak utána, hogy a magyar társaságnak Olaszországban keletkezik-e tb kötelezettsége az olasz belső szabályok szerint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs