hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dolgozók jutalmazása SZÉP-kártyával – néhány gondolat az adókockázatokról

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő
2

A veszélyhelyzet következtében sokak számára jelentősen átalakult a nyári szabadságolási időszak. Tavasszal – a termelés időszakos leállásakor – több munkavállaló kényszerült kivenni szabadsága nagy részét, majd részmunkaidőben dolgozott, de sokan voltak fizetés nélküli szabadságon is. A home-office-ban dolgozók viszont takarékoskodhattak a szabadság napjaival. Azon munkáltatók, akiknél a veszélyhelyzet nem okozott jelentős bevételkiesést, most anyagilag is támogatni tudják munkavállalóik nyaralását.

A SZÉP-kártya támogatás keretösszegének évi 450 ezer forintról 800 ezer forintra emelése, valamint a szochomentességnek a teljes 2020-as adóévre való kiterjesztése új lehetőségeknek ad teret [140/2020. kormányrendelet; 2020. évi LVIII. törvény 40. § (3) bekezdése].

Egyrészt az egyes alszámlákra való utalás jóval magasabb összegben történhet, másrészt akár egyszeri nagyobb összegű juttatásra is lehetőség mutatkozik, ha a munkáltató feltöltődést segítő juttatást biztosít a munkavállalóknak.

Emlékeztetésképpen, a béren kívüli juttatások felső korlátja a következő:

» a szálláshely alszámlára utalható támogatás 225 ezer forint helyett évi 400 ezer forintra,

» a vendéglátás alszámlára utalható 150 ezer forintról 265 ezer forintra,

» a szabadidő alszámlára utalható 75 ezer forint helyett legfeljebb évi 135 ezer forintra

emelkedett.

Olvassa el "Jó hír! Az év végéig szocho-mentes a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás", valamint "SZÉP-kártya: a szochomentesség és -mérték hatása a jövedelmekre" című írásainkat is!

Az egyes alszámlákra vonatkozó korlátokat meghaladó mértékben adott juttatás egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Ennek ellenére vannak olyan munkáltatók, akik évi egy vagy két alkalommal minden munkavállaló részére azonos mértékű extra juttatást biztosítanak, például tíz- vagy húszezer forinttal kiegészítik a nyaralásra szánt összeget. Más munkáltatók egy alkalommal egy jelentősebb juttatással járulnak hozzá a költségekhez.

Ez a béren kívüli juttatás még az egyes meghatározott juttatásként történő adózás mellett is kedvezőbb mértékű adóterhet visel, mint ha azonos nettó összegű bérkifizetés történne. És nem csupán az adómegtakarítás a döntő, hiszen a munkáltató így tudja elérni, hogy a dolgozó ezt a jövedelmet pihenésre, rekreációra fordítsa, azaz a szabadságról visszatérve megújult erővel tudja folytatni munkáját.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen esetekben fogadja el az adóhatóság, hogy egy adott juttatás a jogszabály adta lehetőség maximális kihasználása irányult, és mikor vélelmezi, hogy csupán az adófizetési kötelezettség csökkentésére!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Bhorvathne

Kedves Ruszin Úr!
Egyetértek Önnel, abban, hogy a jogszabályok által biztosított lehetőséget érdemes kihasználni, feltéve, hogy azt törvény nem tiltja. Sajnos ilyen tiltó rendelkezést tartalmaz az Szja törvény 1. § (10) bekezdése, mely szerint „Ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa vagy más személy által végzett önálló vagy nem önálló tevékenység ellenértékeként illeti meg - törvény eltérő rendelkezésének hiányában - e bevétel adókötelezettségének megállapítására az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható.” Üdvözlettel:

Ruszin Zsolt

Egy Kft. megalapítása se felel meg a rendeltetésszerű joggyakorlásnak, hiszen a tevékenységet lehetne végezni magánszemélyként és egyéni vállalkozóként. Utóbbiak adózása drágább lehet, ha figyelembe vesszük, hogy a nyereség utáni azonnal le kell adózni az osztalékot, magánszemélyként meg a költségelszámolás nagy részének is kampó.

Az se lehet rendeltetésszerű, hogy valaki kisadózást, vagy kisvállalati adót választ, hiszen azzal jóval kevesebb adót fizethet az ügyletei után.

A SZÉP kártya mögött is a valós ügylet a bér után adóterhek kikerülése, még akkor is, ha egyébként a foglalkoztatás nem kizárólag a SZÉP kártya utáni kedvezmények csalárd kihasználására épült. Hívjuk ezt - nem egyszerűséggel - adóelkerülésnek, sőt vonuljon minden SZÉP kártyára fizető munkáltató börtönbe.

Az élet ugyanis csupa adóelkerülés.

Köszönjük ennek megvilágítását.

UI: Kellene már egy lektor...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nemzetközi fuvar áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szabadságmegváltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close