SZÉP-kártya: a szochomentesség és -mérték hatása a jövedelmekre

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A munkáltató és a munkavállaló számára sem közömbös, hogy mikor érkezik az utalás a SZÉP-kártyára, hiszen a járványügyi rendelkezések kapcsán több ponton változtak a juttatás terhei, és ezek befolyásolják a felhasználható összeget és a munkaadói költségeket is.

Az Adózóna olvasói már korábbi cikkünkből is értesülhettek a Széchenyi Pihenő Kártyás (a továbbiakban SZÉP-kártya) támogatások kedvező változásairól. Mostani írásunkban SZÉP-kártyára utalt juttatások szociális hozzájárulás adó (a továbbiakban szocho) – módosításának nettó jövedelmekre gyakorolt hatásáról lesz szó.

Mielőtt a részletekre térnénk, határozzuk meg, mit is tekintünk cafetéria juttatásnak. A cafetéria egy rugalmas, a dolgozók által választható elemeket tartalmazó juttatási rendszer, melynek kialakítása alapvetően kétféle módon történhet.

Nettó alapon, amikor a dolgozó egy nettó keretösszeg felosztásáról rendelkezik, és a kiválasztott jövedelmek után a mindenkor esedékes adókötelezettséget a munkáltató teljesíti.

Bruttó elvek szerint, amikor a munkáltató minden dolgozó (vagy dolgozói kör) részére azonos összegű keret összeget állapít meg, mely magában foglalja az adott juttatások után a kifizetőt és/vagy a munkavállalót terhelő kötelezettségek összegét is. Ebben az esetben a munkáltató azonos cégköltségből kiindulva a dolgozók választására bízza, hogy kedvezőbb adózású elemeket választ és magasabb nettó juttatásban részesül, vagy magasabb adókötelezettséget eredményező elemeket választásakor kisebb lesz a ténylegesen személyes célokra felhasználható juttatás értéke.

A cafetéria elemek kiválasztásáról jellemzően adóév elején, januárban dönthet a dolgozó. Év közbeni adóváltozások esetén felvetődik a kérdés, hogy a munkáltató, vagy a munkavállaló jár jobban. Bruttó elszámolás esetén foglalkozni kell azzal a kérdéssel is, hogy a munkavállalókat újra nyilatkoztatjuk, vagy a munkáltató egyoldalúan meghatározhatja, mikor és milyen juttatást nyújt a dolgozók részére. Ezekre az összefüggésekre nem találunk a jogszabályban hivatkozást, tekintettel arra, hogy a „cafetéria” alapvetően a munkáltató döntésén, illetve belső szabályzaton alapul.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy egy kormányrendelet miként módosította a juttatás nettó értékét és a munkaadói költségeket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Tevékenységi kör bővítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Áfa – önellenőrzés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close