hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkáltató által kötött biztosítások adózása 2020-ban

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő
1

Idén január 1-jétől ugyan nem változott a munkáltató által a munkavállalók javára kötött biztosítások adókötelezettsége, a téma mégis aktuális, mivel a 2019-ben még hatályos átmeneti rendelkezés ideje lejárt.

Az átmeneti rendelkezés csupán egy biztosítási évre szólt, azaz a 2019-ben kezdődő új biztosítási évre vonatkozóan kötött szerződésekre már az új rendelkezések érvényesek. Ennek következtében adókötelessé váltak az úgynevezett adómentes kockázati biztosítások, és az egyénre kötött biztosítások is munkaviszonyos jövedelemként adóznak.  

Fő szabályként a munkáltató által fizetett biztosítás díja jogviszonyra tekintettel megszerzett jövedelemnek tekintendő, függetlenül attól, hogy a szerződésben megnevezett biztosított a  munkavállaló és/vagy a hozzátartozója. Az adókötelezettséget már az sem befolyásolja, hogy a biztosítási szerződés kizárólag kockázati vagy vegyes biztosítás, és részben befektetésre irányul. Sőt a 2019-ben kötött csoportos biztosítás is egyes meghatározott juttatásnak minősült, feltéve, hogy a magánszemélyre jutó díj arányosítással nem volt megállapítható. 

A gondoskodó munkáltatók igyekeznek olyan biztosításokat kötni, amelyek lehetőséget nyújtanak a dolgozóknak privát egészségügyi szolgáltatások elérésére. Ugyanakkor szempont, hogy a biztosítási díjak fizetése ne eredményezzen túlzott adminisztrációt, azaz a biztosítási díj összegét ne kelljen feltétlenül munkaviszonyból származó jövedelemként számfejteni.

Az újonnan kötött biztosítások minősülhetnek egyes meghatározott juttatásnak feltéve, hogy a biztosítási szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, amelynek igénybevételére egyidejűleg több magánszemély jogosult, a kifizető – jóhiszemű eljárása ellenére – nem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelmet. Ilyen biztosítási szerződések esetén a kifizetőnek 1,18-as adóalapra számítva 15 százalék szja-t és 17,5 százalék szochót kell fizetnie.

Az újonnan kötött biztosításoknál azonban kiemelt figyelmet kell szentelni a biztosítási szerződésekben foglalt részletszabályoknak. Ugyanis, ha a korábbi években kötött biztosításoknál a biztosítási díj egyéni összege megállapítható volt, és az új biztosítási évre vonatkozó szerződés tartalma alig változott, akkor felmerül a kérdés, mivel indokolható az egyes meghatározott juttatásként történő adóztatás.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, hogyan kell mindezt bizonyítania a juttatónak, s mely biztosítási forma marad adómentes.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Jó lett volna megemlíteni, hogy alapesetben - családi- és egyéb kedvezmények esetét kivéve - a biztosítás összegét 66,5%-kal kell elosztani. Az így kapott összeget a munkavállaló bruttó béréhez kell hozzászámítania, így a 471-es főkönyv számlán kifizethető kötelezettség elegendő összegű lesz a nettó bér azonos összegen tartásához.

Mindezt akkor kell megtenni, ha a munkáltató el szeretné kerülni, hogy a juttatás közterhei a munkavállaló nettó bérét csökkentse.

Az előzetes számításhoz alábbi bérteszttábla használata javasolt, a táblázatkezelő szoftver (Excel) szerinti célértékkeresés alkalmazásával: http://bit.ly/berteszt2020

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs