hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit a kiküldetési költségek adózásáról és elszámolásáról tudni kell

  • adozona.hu

Kell-e adózni a dolgozók szállásköltsége és étkeztetése után belföldi kiküldetés esetén? Olvasónk kérdésére Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

„Egy budapesti kft. alkalmazottai több hónapon keresztül egy vidéki nagyvárosban dolgoznak. Mivel a dolgozók budapestiek, a cég szállást bérel részükre a munkavégzés helyén. Elszámolható-e ez a számlával igazolt szállásköltség adómentesen? A dolgozók étkeztetését vendéglátóipari helyen oldja meg, melyről számlát kér. Elszámolható-e ez a költség, illetve hogyan kell adózni utána? – tudakolta olvasónk.

Juhász Tibor szakértőnk a következő választ adta:

A munkavállaló belföldi kiküldetést teljesít, ha a munkáltató őt munkavégzési céllal más helyre küldi, mint ami a munkaszerződésben, mint a munkavégzés helye, rögzítésre került.

Ezt dokumentálja az úgynevezett (külföldi vagy belföldi) „kiküldetési rendelvény”, amelyen minden, a kiküldetéssel kapcsolatosan felmerült költséget lehet és kell elszámolni.

Ezek a költségek a következők:
• utazási költségek;
• napidíj;
• szállásköltség;
• egyéb dologi költségek.

Fontos tudnivalók az elszámolható költségekkel kapcsolatosan:

Utazási költségek
• Itt kell elszámolni a saját gépkocsi használat esetén adott költségtérítést, amely adómentes mértéke kilométerenként 9 forint + a NAV norma szerinti üzemanyagár.
• Az elszámolás bizonylata az kiküldetési rendelvény.
• A 9 forint/kilométer + NAV norma szerinti üzemanyag feletti kifizetés adókötelezettség alá esik a kiküldött egyéb bevételének számít, amiből szja-előleget kell levonni.

A napidíjról a 278/2005. (XII. 20.) kormányrendelet rendelkezik. A napidíj  (Szja tv. 25 § 3.sz.mell.II.7.b)) munkaviszonyos jövedelem, egyéb esetben. Az étkeztetés üzleti reprezentáció, ajándék (Szja tv. 3. § 26-27. pontok és Szja tv. 70. §)
• A kiküldetés alatti élelmezési költségek fedezetére szolgál.
• Elszámolható az étkezés bizonylataival vagy költségátalányként.
• Legalább 500 forint költségátalányt kell fizetni a kiküldöttnek, ha a távollét időtartama eléri a 6 órát.
• A hónap folyamán elszámolt 500 forint feletti napidíj összege szintén adóköteles ellátás a kiküldött egyéb bevételeként, szja-előleget kell belőle levonni.
• Amennyiben a szállodaszámla tartalmazza a kötelező reggeli árát is, a napidíj összegét 20 százalékkal csökkenteni kell.

Szállás- és dologi költségek
• Csak számlával számolhatók el.

A kiküldetési rendelvénnyel kapcsolatos előírások a következők:
• Nyomtatványboltokban kapható nyomtatvány. (Szigorú számadású nyomtatvány, amennyiben rajta nagyobb érték kerül elszámolásra, mint a nyomtatvány értéke.)
• A kifizetőnek két példányban kell kiállítania.
• Fel kell rajta tüntetni
o a magánszemély nevét, adóazonosító jelét,
o a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését és forgalmi rendszámát, amelyre vonatkozóan utazási költségtérítést számol el a kiküldött,
o a hivatali, üzleti utazás célját, időtartamát,
o útvonalát, a futásteljesítményt
o az utazás költségtérítését, valamint annak kiszámításához szükséges adatokat (üzemanyag fogyasztási norma, üzemanyagár);
o élelmezési költséget (azaz napidíjat).
• Az eredeti példány a kifizetőé (azaz a cégé, aki kiküldi a magánszemélyt).
• A másolat a kiküldötté, amit (5+2) évig meg kell őriznie.

Kiküldetés elszámolható a munkavállalón kívül a megbízásos jogviszony, a tagi jogviszony (azaz tulajdonos, részvényes), vagy bármely más okból (például gazdasági társaság tisztségviselőjeként) felmerült hivatali, üzleti utazás esetében is.

A magánszemély (azaz, a kiküldött) a saját tulajdonában álló gépkocsijával kapcsolatosan költséget számol el, vagy az adóbevallásában költséget kíván elszámolni, akkor cégautó-adó fizetési kötelezettsége is keletkezik.

Ha a kiküldő csak a fenti (9 forint/kilométer + NAV norma szerinti üzemanyag-fogyasztás) összeget térít meg a kiküldött számára, és megfelelő bizonylattal számol el, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Az Szja. törvény 7. § (1) g) pontja értelmében a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a magánszemélynek adott olyan összeget (utalvány értékét) – ideértve hivatali, üzleti utazás esetén az utazásra, a szállás díjára, a külföldi kiküldetés esetén az utazásra, a szállás díjára szolgáló összeget is –, amellyel szemben a magánszemély a juttató részére közvetlenül köteles bizonylattal elszámolni, vagy – ha a kiadást a magánszemély előlegezi meg – ezt a juttató utólag, bizonylattal történő elszámolás alapján a magánszemélynek megtéríti.  

Lényegében ugyanez a helyzet a munkásszálláson vagy szolgálati lakásban történő elhelyezés esetén.  Az Szja. törvény 1. számú mellékletének 8.6. alpontja f) pontja értelmében adómentes a szolgálati lakásban, munkásszálláson történő elhelyezés.

E rendelkezés alkalmazásában munkásszállás a kifizető tulajdonát képező vagy általa bérelt olyan szálláshely, amely lakóhelyiségenként egynél több, a kifizetővel munkaviszonyban lévő olyan magánszemély elhelyezésére szolgál, akinek nincs lakóhelye azon a településen, ahol munkahelye van. Nem tekinthető viszont munkásszállásnak az a szálláshely, ahol a kifizető olyan magánszemélyt, illetve ennek hozzátartozóját szállásolja el, akivel a társasági adóról szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozásnak minősülő esetekben meghatározott kapcsolat áll fenn.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég osztalékfizetése ingatlanban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close