hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az utazási bérlet hány százalékát fizeti a munkáltató?

  • adozona.hu

Egy munkavállaló Budapest közigazgatási határán kívülről jár vonattal munkába Budapestre. Jól tudom, hogy a munkáltatónak minimum a helyközi bérlet 86 százalékát térítenie kell, és hogy ez adómentes? A 08-as bevallásban nem kell feltüntetni ugye? Van egyfajta MÁV-Volán kombinált bérlet, ez esetben is ugyanúgy adómentes a 86 százalék térítése? Hogyan kell mindezt könyvelni? Olvasónk kérdésére Lepsényi Mária adószakértő válaszol.

A kormányrendelet értelmében a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes árú, valamint a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának 86 százalékát, ha a munkavállaló

– belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. osztályán,

– helyközi (távolsági) autóbuszjáraton,

– elővárosi buszon,

– HÉV-en vagy

– menetrend szerint közlekedő hajón,

– kompon, vagy

– réven

utazik a munkavégzés helyére.

A munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés ugyanis a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében egyaránt azok árának legalább 86 százaléka. Itt kell megjegyezni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) erre vonatkozó rendelkezése értelmében akkor sem keletkezik adóköteles bevétel, ha a munkáltató a munkába járáshoz használt bérlet vagy jegy árát teljes egészében megtéríti.

A kifizetett összeget a 08-as bevallásban nem kell szerepeltetni.

A kérdés másik részét úgy értelmezem, hogy a bérlettel a MÁV és a Volán járatai is igénybe vehetők. Ebben az esetben az előzőekben említett rendelkezés az irányadó, vagyis a kifizetett összeg nem bevétel.

A MÁV-VOLÁN kombinált bérlet használhatóságával kapcsolatosan remélem, hogy az alábbi információ segítségére lesz Önnek.

Egyes személyszállítási szolgáltatók közös kombinált bérletjegyet vezettek be. A kombinált bérletjegy meghatározott helyközi és helyi járatokon használható. A kombinált bérletjegy tanúsítja, hogy az utas mikor vagy milyen időszakon belül, mennyi és milyen viszonylatú utazásra jogosult. A kombinált bérlet névre szóló, másra át nem ruházható, és a bérleten feltüntetik az indulási állomást, a célállomást, az útirányt és a km-távolságot is.

Abban az esetben, ha a kombinált bérlet megvásárlásakor a munkáltató nevére kiállított számlán a közlekedési társaság külön feltünteti a bérlet helyközi és külön a helyi utazásra jogosító vételár-részt, és az egyéb körülmények alapján megállapítható, hogy a munkavállaló a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járáshoz vásárolta a bérletet, akkor a munkáltató által viselt helyközi utazásra jogosító vételár-részre az szja-törvény 25. §-ának (2) bekezdése, a helyi utazásra jogosító vételár-részre pedig – a munkába járástól függetlenül is – a 71. § (1) bekezdésének (f) pontja alkalmazható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close