hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Le nem vont adó és járulék: így javítható a tévedés

  • adozona.hu

Mit tehet a cég, ha figyelmetlenségből az adószámos magánszemély által kiállított számla teljes összegét átutalja a magánszemély részére, és így a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat nem fizeti meg? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A részletes olvasói kérdés így hangzik: egy adószámos magánszemély tereprendezési munkát végzett részünkre. Mivel elkerülte a figyelmünket, hogy nem egyéni vállalkozóról van szó, ezért az elvégzett munkáról kiállított számla teljes összegét átutaltuk a magánszemély részére. (A végzett munka ellenértéke alapján biztosítási jogviszony is keletkezett.) Mi ilyenkor a teendő a levonni elmulasztott személyijövedelemadó-előleg és járulékok tekintetében? (A kifizetés időszakáról már benyújtottuk a 08-as bevallást.) Személyi jövedelemadó tekintetében: önellenőrizzük az adott időszak 08-as bevallását, és a 18M-04 lapon jelöljük a 332. sorban a le nem vont előleget, és a magánszemély részére kiállított igazoláson felhívjuk a figyelmét arra, hogy azt neki kell megfizetnie [személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény (szja-törvény) 46. § (6) bekezdés d) pont]? Járulékok esetében: bejelentjük a biztosítási jogviszonyt. Bevalljuk a járulékokat a 08-as bevalláson, és a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 50. § (5) bekezdése alapján befizetjük a le nem vont járulékot, majd nyilvántartásba vesszük azt a magánszeméllyel szembeni követelésként? AJK nyomtatványt is be kell nyújtanunk a le nem vont járulékokról?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Egyetértek az Ön által ismertetett módon történő önellenőrzés lefolytatásával. Az adóalap meghatározása kapcsán szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kifizetőnek az önállóan végzett munka bevételével szemben nyilatkoztatni kell a magánszemélyt a költségelszámolás módjára vonatkozóan. Nyilatkozat hiányában a bevétel 90 százaléka számít jövedelemnek.

Az AJK nyomtatvány benyújtásához annyit tennék hozzá, hogy a Tbj. 52/A §-ában és a szja-törvény 15/A §-ában foglaltak szerint, ha a kifizető a természetes személynek teljesített kifizetésről szóló igazolás kiállítását követően tárja fel, hogy az adót és az egyéni járulékokat nem a törvényben meghatározottak szerint állapította meg és vonta le, a feltárt hibát nyilvántartásba kell vennie, és a különbözet összegéről, a kifizetés jogcíméről, valamint a kifizetésről szóló igazolás kiállításának időpontjáról az adóazonosító szám feltüntetésével 15 napon belül bejelentést kell tennie a természetes személy állami adó- és vámhatóságához és a természetes személyt értesíteni, kivéve, ha a természetes személy értesítési címét nem ismeri.

Az önellenőrzési pótlék megfizetésével a társaság mentesül az adólevonási kötelezettség megsértésével összefüggő jogkövetkezmények alól. A kifizető bejelentése alapján az adókülönbözetet az állami adó- és vámhatóság határozattal írja elő a magánszemély terhére vagy javára. Bár az szja-előleget a magánszemélynek a negyedévet követő hó 12-éig be kellett volna fizetnie, hiszen a törvény erről rendelkezik, ha a kifizető bármely okból kifolyólag az adót nem vonta le. Érdemes a magánszemély figyelmét felhívni arra is, hogy ezután a jövedelem után a cég a szocho összegét megfizette, ezért szocho-t magánszemélynek nem kell fizetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close