Le nem vont adó és járulék: így javítható a tévedés

  • adozona.hu

Mit tehet a cég, ha figyelmetlenségből az adószámos magánszemély által kiállított számla teljes összegét átutalja a magánszemély részére, és így a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat nem fizeti meg? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A részletes olvasói kérdés így hangzik: egy adószámos magánszemély tereprendezési munkát végzett részünkre. Mivel elkerülte a figyelmünket, hogy nem egyéni vállalkozóról van szó, ezért az elvégzett munkáról kiállított számla teljes összegét átutaltuk a magánszemély részére. (A végzett munka ellenértéke alapján biztosítási jogviszony is keletkezett.) Mi ilyenkor a teendő a levonni elmulasztott személyijövedelemadó-előleg és járulékok tekintetében? (A kifizetés időszakáról már benyújtottuk a 08-as bevallást.) Személyi jövedelemadó tekintetében: önellenőrizzük az adott időszak 08-as bevallását, és a 18M-04 lapon jelöljük a 332. sorban a le nem vont előleget, és a magánszemély részére kiállított igazoláson felhívjuk a figyelmét arra, hogy azt neki kell megfizetnie [személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény (szja-törvény) 46. § (6) bekezdés d) pont]? Járulékok esetében: bejelentjük a biztosítási jogviszonyt. Bevalljuk a járulékokat a 08-as bevalláson, és a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 50. § (5) bekezdése alapján befizetjük a le nem vont járulékot, majd nyilvántartásba vesszük azt a magánszeméllyel szembeni követelésként? AJK nyomtatványt is be kell nyújtanunk a le nem vont járulékokról?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Egyetértek az Ön által ismertetett módon történő önellenőrzés lefolytatásával. Az adóalap meghatározása kapcsán szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kifizetőnek az önállóan végzett munka bevételével szemben nyilatkoztatni kell a magánszemélyt a költségelszámolás módjára vonatkozóan. Nyilatkozat hiányában a bevétel 90 százaléka számít jövedelemnek.

Az AJK nyomtatvány benyújtásához annyit tennék hozzá, hogy a Tbj. 52/A §-ában és a szja-törvény 15/A §-ában foglaltak szerint, ha a kifizető a természetes személynek teljesített kifizetésről szóló igazolás kiállítását követően tárja fel, hogy az adót és az egyéni járulékokat nem a törvényben meghatározottak szerint állapította meg és vonta le, a feltárt hibát nyilvántartásba kell vennie, és a különbözet összegéről, a kifizetés jogcíméről, valamint a kifizetésről szóló igazolás kiállításának időpontjáról az adóazonosító szám feltüntetésével 15 napon belül bejelentést kell tennie a természetes személy állami adó- és vámhatóságához és a természetes személyt értesíteni, kivéve, ha a természetes személy értesítési címét nem ismeri.

Az önellenőrzési pótlék megfizetésével a társaság mentesül az adólevonási kötelezettség megsértésével összefüggő jogkövetkezmények alól. A kifizető bejelentése alapján az adókülönbözetet az állami adó- és vámhatóság határozattal írja elő a magánszemély terhére vagy javára. Bár az szja-előleget a magánszemélynek a negyedévet követő hó 12-éig be kellett volna fizetnie, hiszen a törvény erről rendelkezik, ha a kifizető bármely okból kifolyólag az adót nem vonta le. Érdemes a magánszemély figyelmét felhívni arra is, hogy ezután a jövedelem után a cég a szocho összegét megfizette, ezért szocho-t magánszemélynek nem kell fizetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvelő iratmegőrzési kötelezettsége szerződésbontás után

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi jövedelem

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X