3 találat a(z) AJK cimkére

Le nem vont adó és járulék: így javítható a tévedés Cikk

Mit tehet a cég, ha figyelmetlenségből az adószámos magánszemély által kiállított számla teljes összegét átutalja a magánszemély részére, és így a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat nem fizeti meg? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Adótartozás miatti jogosulatlan egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A folyószámla felülvizsgálatakor derült ki számunkra, hogy jogosulatlanul jelentettünk be egyszerűsített foglalkoztatottakat, mivel a kérdéses adónemekben 300 000 Ft adótartozást halmoztunk fel. Sajnos a hiba érinti a 2016. és a 2017. évet is. Az adóvilág 2014. évi 8. számában található egy cikk, mely azt írja, hogy a kifizetett összeg bruttó bérnek tekinthető, a le nem vont járulékot a foglalkoztatottól kérhetjük vissza. Az Art. előírásai szerint T1041-en a munkaviszonyt be kell jelenteni, a 08-kat önellenőrizzük. Kérdés számunkra, hogy ilyen esetben alkalmazni kell-e az Art. 29. § és 30. §-ait, vagyis a tévedést az Ajk nyomtatványon is jelezni szükséges? Van olyan munkavállaló, akit ma is alkalmazunk, így az ő esetében rendezni tudjuk a tévedést, de sajnos akad olyan is, akivel már nem tartunk kapcsolatot. Kérem, hogy a szükséges teendőket írja le, amire különösen oda kell figyelnünk. Válaszát előre is köszönöm.

Önellenőrzés Kérdés

A volt cégem önellenőrzést végzett, a korábbi években gépkocsi-költségtérítésként kifizetett összegeket bérré nyilvánította. Az én esetemben bejelentette a NAV-nak az szja és járuléktartozást, amiről határozatot kaptam. Jeleztem a NAV felé, hogy én az szja részre önellenőrzést végeztem, így a határozatban az előírt szja fizetési kötelezettség nem jogos. (Duplán szerepel, egyszer a bevallásom, másodszor a NAV előírás.) Kaptam egy hivatalos levelet a NAV-tól, hogy ha az adatok nem egyeznek, a munkahellyel kell egyeztetnem és egy új AJK bevallást kell beadni részemre. Erről tájékoztattam a munkahelyemet, azt a választ kaptam, hogy ők nem küldenek be új adatot, mivel önadózó vagyok, nem láthatják és nem is kell látniuk az én önellenőrzésemet, hiába a nyilatkozatom, hogy önellenőriztem. Én áttanulmányoztam az AJK bevallást és magyarázatát, valamint az Art. törvényt. Azt szeretném megkérdezni, hogy az én esetemben ha az AJK bevallásban az AJK-02-01 oldalon A blokk, 01 sor -ban a 2. pontot kiválasztva (azaz: a magánszemély a munkáltatói adómegállapítást önellenőrzéssel helyesbítette, és erről nyilatkozott a munkáltatójának [Art. 28/B § (2) bek. b) pont]), valamint megadva a cég által számolt önellenőrzés során kijött adókülönbözetet, megoldódik e az én problémám? Ebben az esetben a NAV látja, hogy önellenőriztem, összeveti a két adatot és ha van különbözet, azt írja be a határozatba? Ez az eljárás helyes így? Válaszukat előre is köszönöm: Szalai Ferencné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close