hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakásfelújítás lakhatásért: így kell adózni a ledolgozott bérleti díj után

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az egekbe szökő albérletárak miatt a lerobbantabb állapotú, de olcsóbb lakások is egyre inkább a leendő bérlők látókörébe kerülnek. Megoldás lehet a megfelelő színvonalú lakhatásra az is, ha a bérbevevő – a bérbeadó beleegyezésével – újítja fel a lakást, ha hosszabb távon szeretné azt bérelni.

Felmerül a kérdés: a felújításra fordított összeget hogyan lehet beszámítani az albérleti díj összegébe? Dilemmát okozhat az a kérdés is, hogy ha esetleg a felújítási költség meghaladja az éves bérleti díjat, akkor a bérbeadónak mikor kell adóznia az éves bérleti díjat meghaladó összeg után, azaz leadózható-e éves bontásban a bérleti díj?

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló 1995. évi CXVII. törvény értelmében a bérbeadói tevékenység önálló tevékenységnek minősül, és ebből következően a bérbeadásból származó bevétel is önálló tevékenységből származó jövedelmet keletkeztet.

Az szja-törvény 16. paragrafusának (3) bekezdése értelmében bérbeadási tevékenységből származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély e tevékenységével összefüggésben vagy egyébként az e tevékenysége alapjául szolgáló jogviszonyára tekintettel megszerez.

Ugyanezen törvény 9. paragrafus (2) bekezdésének b) pontja értelmében a bevétel megszerzésének időpontja „dolog, értékpapír, váltó, csekk és más okirat esetében a tulajdonjog megszerzésének napja vagy – ha ez a korábbi időpont – az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy birtokba vette”.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit jelent ez a gyakorlatban, s a bérleti díj megfizetését, illetve ledolgozását számlával, számviteli bizonylattal kell-e igazolni, vagy elegendő a bérleti szerződés.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink