hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldről származó megbízási és felhasználói díj: különbségek az adó- és járulékfizetési kötelezettségekben

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő
2

A külföldről érkező önálló tevékenységből származó jövedelmek bevallásakor a magánszemélynek számos adózást érintő összefüggésre kell figyelnie. Az alábbi írásunkban a megbízási díj és a felhasználói díj utáni adókötelezettség bevallásában kívánunk segítséget nyújtani.

Magyar megbízótól származó jövedelmek esetében a magyar céget terheli az adó és járulék megállapításával kapcsolatos kötelezettség, míg ha a jövedelem egy külföldi cégtől érkezik, akkor előfordul, hogy a magánszemélynek kell eldönteni, mikor, milyen bevallásban kell a kötelezettségeket teljesíteni.

Rendelje meg kedvezménnyel a HVG Tb 2023 különszámát: digitális változatban is kapható!

A nehézséget az okozza, hogy külföldi megbízás esetén, a bevallást készítő magánszemélynek fontos eldönteni a szerződése alapján, hogy a jövedelem után az szja- és szochokötelezettség mellett keletkezik-e járulékkötelezettsége is. Tulajdonképpen ez utóbbi dönti el, hogy a járulékot és a szochót havonta kell bevallani, és megfizetni a 08INT bevalláson, vagy a felek között nem jön létre biztosítási jogviszony, így az szja-t és a szochót elegendő negyedévente megfizetni és csupán egyszer, az éves szja-bevallásban kell teljesíteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor jön létre biztosítási jogviszony, ilyen esetben milyen kötelezettségek terhelik a kifizetőt és a magánszemélyt, illetve milyen szerződéses jogviszony nem keletkeztet biztosítást, és ekkor mik az ehhez kapcsolódó kötelezettségek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Bhorvathne

Kedves Hozzászóló!
Ez a cikk az önálló tevékenységből származó jövedelmet tárgyalja, mely esetben a szocho költségként számolható el. A 89%-os szabály a nem önálló tevékenységből származó jövedelmeknél és az egyéb jövedelmeknél valóban alkalmazandó. Üdvözlettel,

realterdik

Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 89 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.

Tisztelettel

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR, nyomda

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Kiegészítő melléklet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék felhasználása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs