hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldről származó megbízási és felhasználói díj: különbségek az adó- és járulékfizetési kötelezettségekben

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő
2

A külföldről érkező önálló tevékenységből származó jövedelmek bevallásakor a magánszemélynek számos adózást érintő összefüggésre kell figyelnie. Az alábbi írásunkban a megbízási díj és a felhasználói díj utáni adókötelezettség bevallásában kívánunk segítséget nyújtani.

Magyar megbízótól származó jövedelmek esetében a magyar céget terheli az adó és járulék megállapításával kapcsolatos kötelezettség, míg ha a jövedelem egy külföldi cégtől érkezik, akkor előfordul, hogy a magánszemélynek kell eldönteni, mikor, milyen bevallásban kell a kötelezettségeket teljesíteni.

Rendelje meg kedvezménnyel a HVG Tb 2023 különszámát: digitális változatban is kapható!

A nehézséget az okozza, hogy külföldi megbízás esetén, a bevallást készítő magánszemélynek fontos eldönteni a szerződése alapján, hogy a jövedelem után az szja- és szochokötelezettség mellett keletkezik-e járulékkötelezettsége is. Tulajdonképpen ez utóbbi dönti el, hogy a járulékot és a szochót havonta kell bevallani, és megfizetni a 08INT bevalláson, vagy a felek között nem jön létre biztosítási jogviszony, így az szja-t és a szochót elegendő negyedévente megfizetni és csupán egyszer, az éves szja-bevallásban kell teljesíteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor jön létre biztosítási jogviszony, ilyen esetben milyen kötelezettségek terhelik a kifizetőt és a magánszemélyt, illetve milyen szerződéses jogviszony nem keletkeztet biztosítást, és ekkor mik az ehhez kapcsolódó kötelezettségek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Bhorvathne

Kedves Hozzászóló!
Ez a cikk az önálló tevékenységből származó jövedelmet tárgyalja, mely esetben a szocho költségként számolható el. A 89%-os szabály a nem önálló tevékenységből származó jövedelmeknél és az egyéb jövedelmeknél valóban alkalmazandó. Üdvözlettel,

realterdik

Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 89 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.

Tisztelettel

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink