hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi kiküldetés: mikor adómentes az utasbiztosítás?

  • adozona.hu

Milyen adófizetési kötelezettség terheli a külföldi kiküldetésben lévő munkavállaló részére kötött utasbiztosítást – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

"Munkavállalónk 2016-ban – előreláthatóan többször is – külföldi kiküldetésen vesz részt. Vállalkozásunk úgy döntött, hogy egész évre szóló utasbiztosítást köt a számára. Milyen adófizetési kötelezettséggel jár ez mind a munkavállaló, mind a munkáltató részéről? (A biztosítás összege körülbelül 45 ezer forint.)" – kérdezte olvasónk.

A személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény 1. számú mellékletének 6.3. alpontja szerint a kockázati biztosítás más személy által fizetett díja adómentes, ha a díj egy hónapra vonatkozóan a minimálbér 30 százalékát nem haladja meg. Kockázati biztosításnak minősül az olyan élet-, baleset- és betegségbiztosítás, amely esetében biztosítási esemény bekövetkezése nélkül vagyoni érték kivonására nincs lehetőség (így különösen nincs lejárati szolgáltatása és visszavásárlási értéke). Kockázati biztosításnak minősül a kockázati biztosítási elemeket is magában foglaló biztosítások esetében az igazoltan elkülönített kockázati biztosítási rész is.

Jelen esetben, ha az utasbiztosításnak vagyonbiztosítási (poggyászkár) díjrésze is van, arra a hivatkozott rendelkezés szerinti adómentesség nem vonatkozik. Ugyanakkor ezen díjrészre nézve szóba jöhet az szja-törvény 4. paragrafusának (2a) bekezdése, amelynek értelmében nem keletkezik bevétel (többek között) a magánszemély részére biztosított olyan szolgáltatás miatt, amelynek igénybevétele a tevékenység ellátásának feltételeként történik, akkor sem, ha a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és nem zárható ki a magáncélú igénybevétel. Kivétel ez alól, ha az igénybevételt vagy annak lehetőségét adóztatható körülményként határozza meg a törvény.

Éves szerződés keretében a vagyonbiztosítási díjrész kifizető (munkáltató) által történő fizetése esetén a biztosítási szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és nem zárható ki a magáncélú igénybevétel, de az szja-törvény ennek lehetőségét nem említi adóztatható körülményként. Vagyis – szakértőnk véleménye szerint – alkalmazható az szja-törvény 4. paragrafusának (2a) bekezdése.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy az adózás rendjéről szóló törvény 2. paragrafusának (1) bekezdése értelmében „az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. Az adótörvények alkalmazásában nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben foglalt rendelkezések megkerülése”.

Ennek alapján a munkáltató által kötött éves utasbiztosítás poggyászdíjrésze esetében az adóhatóság vizsgálhatja, hogy a szolgáltatás igénybevétele valóban a cég által elrendelt kiküldetésekhez kapcsolódik-e. Ezért az esetleges utólagos adó-megállapítás elkerülése érdekében javasolható, hogy ha az érintett munkavállaló magáncéllal utazik, arra a saját költségére külön kössön utasbiztosítást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink