hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közösségi médiás ajánlás, promóció: így adóznak az influenszerek

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
2

A blogbejegyzések terjedésével, a felhasználóknak az internetes oldalakon történő fokozódó jelenlétével a gazdasági szereplők egyre gyakrabban reklámozzák termékeiket a közösségi portálokon és egyéb weboldalakon aktívan résztvevő magánszemélyek – újkeletű szóval influenszerek – közreműködésével. Cikkünkben áttekintjük az internetes oldalakon különféle termékeket hirdető személyek részére adott juttatások általánosforgalmiadó-, és személyijövedelemadó-vonzatát.

A magánszemély és a vállalkozás közötti együttműködés egyik lehetséges esete, amikor a magánszemély a közösségi oldalán hirdet egy vállalkozást, illetve annak valamilyen termékét, szolgáltatását. Szolgáltatásáért cserébe a népszerűsített társaság vagy pénzt fizet, vagy esetenként ingyenesen terméket ad át neki, vagy ellenérték felszámítása nélkül teljesít a részére valamilyen szolgáltatást. (Utóbbi esettel, amikor a magánszemély ingyenesen termékeket kap kipróbálásra, és azt népszerűsíti, cikkünk második részében foglalkozunk).

Másik lehetséges mód egy gazdasági szereplő valamely termékének, szolgáltatásának népszerűsítésére, amikor a magánszemély egy videómegosztó portálon elhelyez egy, saját maga által elkészített videótartalmat, amelyben ismerteti, adott esetben kipróbálja az adott terméket, és bizonyos nézettségi szám elérése után a videómegosztó oldal fizet neki egy bizonyos összeget.

Magánszemélyként önálló adóköteles tevékenységet adószámos magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként lehet folytatni. (Ha egyéni vállalkozóként végzi a hirdetési, népszerűsítési tevékenységet az érintett személy, a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá is bejelentkezhet).

Abban az esetben, ha egy magánszemély nem egyéni vállalkozóként, de önállóan végzett tevékenységére tekintettel bevételt szerez, akkor a hirdetésért járó díjazás a magánszemélynél önálló tevékenységből származó bevételnek minősül. Ide fog tartozni az összes bevétel, amelyet a magánszemély e tevékenységével összefüggésben vagy egyébként az e tevékenysége alapjául szolgáló jogviszonyára tekintettel megszerez [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 16. § (3) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a vonatkozó adózási szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

LenhardtI

Tisztelt Adó Online,

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz:
A 47/2020. (III.18.) Kormányrendelet 4.§-a szerint a turisztikai, vendéglátóipari, szórakoztatóipari, szerencsejáték, filmipari, előadóművész, rendezvényszervező és sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban működő gazdasági egységekben,2020. március, április, május és június hónapokra a foglalkoztatott
a) munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól,
b) munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot

Cégünk főtevékenysége: 5629, tehát a törvényi feltételeknek megfelelünk.

Kérdésem az lenne, hogy a most, március hónapban végrehajtott, januárig visszamenőleges béremelés esetén a januári és februári hónapokra számfejtett béremelés összegére is jár-e a járulékkedvezmény, mivel a márciusi bérrel fizetjük ki, vagy nem, mivel a vonatkozási hónapok március előttiek.

Köszönöm előre is a választ.

Üdvözlettel.

Lenhardt István

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU árubeszerzés, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Páholybérlet áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close