hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Követelésvásárlás és -eladás adózása

  • adozona.hu

Magánszemély ingatlanra vonatkozó követelést vásárolt. Sikeres, illetve sikertelen árverés utáni értékesítés esetén hogyan adózik? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Az alábbi konkrét számok mellett kérem segítségét abban, hogy – a banktól 7 millió forint értékben megvásároltam ingatlanra vonatkozó követelést, ami mögött 12 millió tartozás van – a követelés mögötti ingatlant árverezik 13 millió forintért – ügyletbonyolítási költségként kifizetek 200 ezer forintot. Ebben az esetben mi az adófizetési kötelezettségem alapja? Továbbá előfordulhat, hogy – nem kerül sor az árverezésre, mert a tulajdonos kiköltözik – az árverezés sikertelen és a 7 millió forintért megvásárolt követelésem fejében megkapom az ingatlant és ezt követően értékesítem. Kérdésem, hogy ekkor mi a szerzés időpontja és a szerzéskori érték?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:
http://adozona.hu/jogtar/615_1995_CXVII_torveny_szemelyi_jovedelemadorol

Az első esetben a magánszemélynek egyéb bevétele származik [személyi jövedelemadóról szóló törvény 28. § (5)], ha a megvásárolt követelését sikeresen behajtja, vagy eladja, és abból jövedelme származik.

A bevételből levonható annak megszerzése érdekében kifizetett összeg, egészen pontosan a vásárlási, engedményezési ellenértéket meghaladó része a jövedelem, kivéve ha jogcím más adókötelezettség alá is sorolható, ez lesz, lehet a kérdés második része.

Az egyéb bevételből megállapított jövedelem után 15 százalék szja- és 19,5 százalék eho-fizetési kötelezettség van.

Tekintettel arra, hogy az eho költségként nem számolható el, így az szja-és az  eho-alap is a jövedelem 84 százaléka lesz. A 450 ezer forintos korlát szabály jelen esetben nem alkalmazható.

A második részben már az ingatlanértékesítés jövedelemszámítási szabályát kell alkalmazni, erről a törvény 59-62. §-a rendelkezik.

A 62. § (1) bekezdés rendelkezik a bevétellel szemben elszámolható költségekről, a (2) bekezdés pedig a megszerzésre fordított összegről.

A jövedelem megállapításról a bevétel és elismert szerzési érték, a szerzéssel összefüggően felmerült igazolt összegek és az értéknövelő beruházások különbsége, amely után a jövedelmet a törvény 62. § (4) bekezdése szerinti időmúlás figyelembevételével állapítom, meg, az így kapott jövedelem után az adó 15 százalék.

Összefoglalva, a követelésvásárlás engedményezési értéke és annak eladása, behajtása különbsége a jövedelem. Az ingatlan esetében a szerzési érték, itt van költség, és értéknövelés lehetőség és természetesen illeték is, a bevétel különbsége az időmúlás figyelembevételével lesz az ingatlan értékesítésből származó jövedelem alapja. Előbbi esetben az adó szja és eho, utóbbi esetben csak szja-kötelezettség terheli.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close