hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Követelésvásárlás és -eladás adózása

  • adozona.hu

Magánszemély ingatlanra vonatkozó követelést vásárolt. Sikeres, illetve sikertelen árverés utáni értékesítés esetén hogyan adózik? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Az alábbi konkrét számok mellett kérem segítségét abban, hogy – a banktól 7 millió forint értékben megvásároltam ingatlanra vonatkozó követelést, ami mögött 12 millió tartozás van – a követelés mögötti ingatlant árverezik 13 millió forintért – ügyletbonyolítási költségként kifizetek 200 ezer forintot. Ebben az esetben mi az adófizetési kötelezettségem alapja? Továbbá előfordulhat, hogy – nem kerül sor az árverezésre, mert a tulajdonos kiköltözik – az árverezés sikertelen és a 7 millió forintért megvásárolt követelésem fejében megkapom az ingatlant és ezt követően értékesítem. Kérdésem, hogy ekkor mi a szerzés időpontja és a szerzéskori érték?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:
http://adozona.hu/jogtar/615_1995_CXVII_torveny_szemelyi_jovedelemadorol

Az első esetben a magánszemélynek egyéb bevétele származik [személyi jövedelemadóról szóló törvény 28. § (5)], ha a megvásárolt követelését sikeresen behajtja, vagy eladja, és abból jövedelme származik.

A bevételből levonható annak megszerzése érdekében kifizetett összeg, egészen pontosan a vásárlási, engedményezési ellenértéket meghaladó része a jövedelem, kivéve ha jogcím más adókötelezettség alá is sorolható, ez lesz, lehet a kérdés második része.

Az egyéb bevételből megállapított jövedelem után 15 százalék szja- és 19,5 százalék eho-fizetési kötelezettség van.

Tekintettel arra, hogy az eho költségként nem számolható el, így az szja-és az  eho-alap is a jövedelem 84 százaléka lesz. A 450 ezer forintos korlát szabály jelen esetben nem alkalmazható.

A második részben már az ingatlanértékesítés jövedelemszámítási szabályát kell alkalmazni, erről a törvény 59-62. §-a rendelkezik.

A 62. § (1) bekezdés rendelkezik a bevétellel szemben elszámolható költségekről, a (2) bekezdés pedig a megszerzésre fordított összegről.

A jövedelem megállapításról a bevétel és elismert szerzési érték, a szerzéssel összefüggően felmerült igazolt összegek és az értéknövelő beruházások különbsége, amely után a jövedelmet a törvény 62. § (4) bekezdése szerinti időmúlás figyelembevételével állapítom, meg, az így kapott jövedelem után az adó 15 százalék.

Összefoglalva, a követelésvásárlás engedményezési értéke és annak eladása, behajtása különbsége a jövedelem. Az ingatlan esetében a szerzési érték, itt van költség, és értéknövelés lehetőség és természetesen illeték is, a bevétel különbsége az időmúlás figyelembevételével lesz az ingatlan értékesítésből származó jövedelem alapja. Előbbi esetben az adó szja és eho, utóbbi esetben csak szja-kötelezettség terheli.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs