hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kettős állampolgár adózása

  • adozona.hu
2

Hogyan adózik a megbízási szerződéssel Magyarországon dolgozó, amerikai-magyar állampolgárságú óraadó tanár? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy amerikai (USA) és magyar állampolgár megbízási szerződéssel óraadó tanárként dolgozik Magyarországon. Lakcímkártyája szerint az állandó lakóhelye az USA-ban, tartózkodási helye Magyarországon van. Az amerikai hatóságtól illetőségi igazolása van, miszerint az USA-ban adózik, ez alapján kéri, hogy szja-t ne vonjunk az illetményéből. Szabályos-e ez a megoldás, és milyen járulékokat kell levonni, illetve fizetni a jövedelme után? TAJ száma és adószáma van."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A magyar-USA adóegyezmény [49/1979. (XII. 6.) MT rendelet] 13. Cikke szerint

„(1) Az olyan jövedelem, amelyet az egyik Szerződő Államban illetőséggel bíró természetes személy szabad foglalkozás kifejtéséből élvez, csak ebben az Államban adóztatható, kivéve, ha az ilyen foglalkozást a másik Szerződő Államban fejti ki és

a) a természetes személy a vonatkozó adózási évben összesen 183 napot meghaladó időszakot vagy időszakokat tölt el ebben a másik Államban, vagy

b) a természetes személy tevékenységének kifejtéséhez ebben a másik Államban rendszeresen állandó berendezéssel rendelkezik, de a jövedelemből csak annyi, amennyi ennek az állandó berendezésnek tudható be.

(2) A „szabad foglalkozás” kifejezés magában foglalja különösen az önállóan kifejtett tudományos, irodalmi, művészeti, nevelési vagy oktatási tevékenységet, valamint az orvosok, ügyvédek, mérnökök, építészek, fogorvosok, művészek, sportolók, könyvelők és könyvszakértők önálló tevékenységét.”

Továbbá figyelembe kell venni a 17. Cikk tanárokra vonatkozó rendelkezését is, amely szerint

„(1) Ha az egyik Szerződő Államban illetőséggel bíró személyt a másik Szerződő Állam Kormánya, egyik politikai egysége, vagy helyi hatósága, vagy ebben a másik Szerződő Államban levő egyetem vagy más elismert oktatási intézmény meghívja ebbe a másik Szerződő Államba előreláthatólag két évet nem meghaladó időszakra tanítás vagy kutatás folytatása vagy mindkettő céljából valamely egyetemen vagy más elismert oktatási intézménynél, és ez a személy elsősorban ezzel a céllal jön ebbe a másik Szerződő Államba, úgy az ilyen egyetemen vagy oktatási intézménynél végzett tanításból vagy kutatásból származó jövedelmét ennek a másik Szerződő Államnak mentesítenie kell az adó alól attól a naptól számított két évet meg nem haladó időszakra, amelyen ebbe a másik Szerződő Államba érkezett.

(2) E cikk nem alkalmazandó a kutatásból származó jövedelemre, ha ezt a kutatást nem közérdekből, hanem elsősorban bizonyos személy vagy személyek magánérdekéből végzik.”

Eszerint az amerikai hatóság illetőség-igazolása mellett vizsgálni kell, hogy az idézett rendelkezések alapján valóban az USA-e az adóztatás helye.

A magyar-USA szociális egyezmény (2015. évi XXIX. törvény) 5. Cikk biztosításra vonatkozó rendelkezései szerint

„(1) Ha a jelen cikk másként nem rendelkezik, az egyik Szerződő Állam területén munkát vagy önálló vállalkozói tevékenységet végző személy, ezen munkavégzés vagy önálló vállalkozói tevékenység vonatkozásában kizárólag ezen Szerződő Állam jogszabályainak a hatálya alá tartozik. Ez a szabály alkalmazandó abban az esetben is, ha a munkáltató székhelye a másik Szerződő Állam területén található.

...

(4) Az a személy, aki szokásosan az egyik Szerződő Állam területén önálló vállalkozói tevékenységet végez és ideiglenesen áthelyezi önálló vállalkozói tevékenységét a másik Szerződő Állam területére, kizárólag az első Szerződő Állam jogszabályainak hatálya alá tartozik abban az esetben, ha a másik Szerződő Államban folytatott önálló vállalkozói tevékenységének időtartama várhatóan nem haladja meg az öt évet.”

Feltételezve, hogy nem a (4) bekezdés szerinti esetről van szó, és az e tevékenységből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelem eléri a minimálbér harminc százalékát, illetve naptári napokra annak harmincad részét, akkor

› amennyiben valóban az USA az adóztatás helye, a Tbj. 4. § k) /2. pont alapján a megbízási szerződésben meghatározott díj (bruttó) havi összege után kell fizetni a járulékokat, illetve a szochot;

› amennyiben az adóztatás helye Magyarország (például 183 napnál hosszabb tartózkodás esetén), akkor az önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőlegalap-számításnál figyelembe vett jövedelem után kell fizetni a szja-t, a járulékokat, illetve a szochot (a 183 nap meghatározásához többszöri tartózkodás esetén valamennyi tartózkodás adóévre eső napjait, a tört – érkezési, távozási – napokat is figyelembe véve, össze kell számítani).

Ha tehát a magánszemély magyarországi tartózkodása az előbbiek szerint meghaladja a 183 napot, a magyarországi foglalkoztatónak a magánszemély költségnyilatkozatának figyelembe vételével megállapított adóelőleg-alap után kell levonnia a személyijövedelemadó-előleget, a járulékokat, illetve kell megfizetnie a szochot.

Abban az esetben, ha a 183 nap túllépése előtt az adóztatás helyének az USA minősült, a magánszemélynek az adóbevallásában kell bevallania azt a jövedelmet is, amelyből a magyar foglalkoztató nem vont le adóelőleget. A 15 százalék szja-t a bevallásra nyitva álló határidőig kell megfizetnie, az USA-ban megfizetett adót pedig az amerikai adóhatóságtól kérheti vissza.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Surányi Imréné

A válasz az egyezménynek megfelel! A kérdező szerint van illetőségigazolás, de a 13. Cikk (1)a)-b) szerinti tényállás esetében nincs jelentősége.

Ruszin Zsolt

Szerintem nem jó ez a válasz. Az amerikai idegenvezető se fizet magyar SZJA-t, amikor rendszeres jön Magyarországra dolgozni. Nincs magyar Szja.

Illetőségi igazolás viszont kell, de a cikkben ez nem is kerül említésre.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close