hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kártérítést kell fizetni a 98 százalékos különadó miatt

  • hvg.hu

A strasbourgi emberi jogi bíróság három ügyben elutasította a magyar kormány fellebbezését, amelyet azért nyújtott be, hogy így próbálja megvédeni a közszférában dolgozók végkielégítésére visszamenőleges hatállyal kivetett 98 százalékos büntetőadót.

A 2010-es kormányváltás után a „pofátlan végkielégítésekre” hivatkozva bevezetett, ám a törvény szerint mindenkinek járó juttatásokra is vonatkozó 98 százalékos büntetőadót az Alkotmánybíróság (AB) visszadobta, ám hosszú huzavona és a taláros testület jogainak korlátozása után a parlamenti többség módosított formában újra elfogadta. A strasbourgi emberi jogi bíróság az idén több elsőfokú döntésében a tulajdonjogba ütközőnek mondta ki a büntetőadót, s kártalanításra kötelezte a magyar államot.

A magyar kormány augusztusban bejelentette, hogy a strasbourgi bíróság nagykamarájához fordul fellebbezési kérelmével, az azonban ezt most elutasította három ügyben: a Gáll kontra magyar állam, az N.K.M. kontra magyar állam és az R. SZ. kontra magyar állam perben. A volt APEH-dolgozó Gállnak első fokon 16 ezer eurót ítélt meg a bíróság, plusz 900 eurót egyéb költségekre. N. K. M. minisztériumi dolgozónak 11 ezer eurót, plusz 600 eurót költségekre. R. SZ. állami cégalkalmazott pedig 25 ezer euró kártérítést kap, hozzá 3400 eurót költségekre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs