hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jó hír is meg nem is: lehet fizetni iskolakezdési utalvánnyal a tankönyvekért

  • Adózóna

Kinek lett egyszerűbb és olcsóbb, illetve kinek lett bonyolultabb és drágább a tankönyvellátás új rendje? A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO), ígéretéhez híven, megállapodott több utalvány-kibocsátóval, hogy a szülők a tankönyvek árát iskolakezdési utalványokkal is kifizethessék. Csakhogy az utalványok beváltására az egész országban mindössze 27 helyen lesz lehetőség.

Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a KELLO (Könyvtárellátó Nonprofit Kft.) azt ígérte, 2013. július 15-éig a honlapján közzéteszi, hogy a fizetős diákok részére kiküldött díjbekérők (csekkek) augusztus 15-éig befizetendő ellenértéke miként egyenlíthető ki az ország különböző pontjain iskolakezdési utalvánnyal. Nos, ez megtörtént: a fizetős diákok nevére kipostázott díjbekérőt 2013. augusztus 1-jétől a kijelölt postahivatalokban, valamint a kialakításra kerülő KELLO-pontokon Iskolai Erzsébet-utalvánnyal, Sodexo Iskolakezdési utalvánnyal, Posta Paletta Iskola utalvánnyal, Edenred Ticket Service beiskolázási utalvánnyal, illetve Puebla beiskolázási utalvánnyal is ki lehet majd fizetni. A KELLO-pontokon pedig az OTP Cafeteria kártyát is elfogadják majd. Megnyugtató, hogy a határidő lejárta után is lehetőség lesz kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét, ebben az esetben a befizetés tényét a tankönyvek átvételekor, az iskola felé kell igazolni.

A KELLO honlapján olvasható lista szerint megyeszékhelyenként egy-egy, míg Budapesten két (összesen húsz) kijelölt postahivatalban lesz lehetőség az utalványos fizetésre. Ezen kívül még a hét helyen – Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen – lehet majd utalvánnyal fizetni az augusztus 1-jétől kihelyezett ügyfélszolgálati irodákban (KELLO-pontokon) is, ahol a csekk befizetése mellett általános személyes ügyintézésre is lehetőség lesz.

Akik olyan szerencsések, hogy éppen a központilag kijelölt postahivatalok, KELLO-pontok közelében laknak, vagy éppen külön költség nélkül tudják útba ejteni a rájuk kényszerített fizetési helyeket, örömmel nyugtázhatják a gyors „családbarát” intézkedést. Ám ez sovány vigasz azoknak, akiknek akár száz kilométert is utazniuk kell ahhoz, hogy a tankönyveket iskolakezdési utalvánnyal fizethessék ki. Amit nyernek a vámon, elvesztik a réven. Nem lenne csoda, ha a szemfülesebbek a nem éppen szabályos „utalványtőzsdén”kötnének ki. Ha pedig végképp nincs pénzük, kénytelenek kölcsönt kérni, csak legyen kitől.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) egyébként arra bíztatja a szülőket, hogy ezt ne tegyék, inkább a KELLO "agresszív kereskedelmi gyakorlata" miatt kezdeményezzenek eljárást a "Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál".

Az sem ártana, ha a jogalkotás átgondolná a 2013-tól érvényes szabályozás hátrányait, és visszaállítaná az iskolaszerek számlák alapján történő elszámolási lehetőségét, hiszen a munkáltatóknál az sem járt több adminisztrációval, mint az utalványok beszerzése, kiosztása stb.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs