hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem bevallása

  • Lepsényi Mária adószakértő

A szerzés időpontjától függően kell meghatározni a jövedelmet a számított összegből (a bevétel és a költség különbözete) az ingatlan, az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog 2018. évi átruházása esetén.

2017. január 1-jétől megszűnt a lakó- és más rendeltetésű ingatlanok közötti megkülönböztetés, vagyis 2017. január 1-jétől az ingatlanértékesítésből származó jövedelem esetén a szerzés évét követő évet elsőnek tekintve az 5. évben értékesített ingatlanból származó jövedelmet az adóbevallásban nem kell szerepeltetni és nem kell utána adót sem fizetni. Tehát a 2013-ban vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2018. évi értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem. Ezt a szabályt kell alkalmazni az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog (például haszonélvezeti jog) értékesítése esetén is.

Az ingatlan, az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog 2018. évi átruházása esetén a számított összegből (a bevétel és a költség különbözete) a szerzés időpontjától függően a következők szerint kell az idő múlására tekintettel a jövedelmet meghatározni. 

A szerzés éve

Jövedelem a számított összeg

2018. 0. év

100 százaléka

2017. 1. év

100 százaléka

2016. 2. év

90 százaléka

2015. 3. év

60 százaléka

2014. 4. év

30 százaléka

2013. 5. év

0 százaléka

A 2013. évben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2018. évi értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem.

Az említett szabályok alkalmazásakor jelentőséggel bír a jövedelemszerzés időpontjának meghatározása is. Az ingatlan, továbbá az ingatlannyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jogból származó jövedelem megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz (régi elnevezéssel a földhivatalhoz) benyújtották. Az ingatlannyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog átruházása esetén az erre vonatkozó szerződés megkötésének napja a jövedelemszerzés időpontja.

Az értékesített ingatlan szerzésének időpontja a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény fő szabálya szerint az a nap, amikor a magánszemély az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz – 1986. július 1. napja előtt az illetékhivatalhoz – benyújtotta.

Opciós szerződéssel megszerzett ingatlan esetén az ingatlan megszerzésének azt a napot kell tekinteni, amikor a vevő egyoldalú vételi jogot gyakorló nyilatkozatát az ingatlanügyi hatósághoz benyújtják.

Öröklés esetén a szerzés időpontja az a nap, amelyen az örökség megnyílik (az örökhagyó halálának a napja).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az ingatlan, a vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételből levonható költségekre, valamint az adómentességre vonatkozó szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzigényt hová kell küldeni?

Széles Imre

tb-szakértő

Egészségbiztosítás fizetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close