hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így érvényesíthető a családi kedvezmény felváltva gondozott gyermek esetén

  • adozona.hu
1

A NAV ellenőrzései, jogkövetésre ösztönző vizsgálatai, támogató eljárásai során tapasztalt gyakori hiba, hogy az elvált, külön élő szülők családi kedvezményt érvényesítenek a gyermekeikre vonatkozóan közös felügyeletet megállapító bírósági döntés, illetve ügyvéd előtt tett megállapodás alapján. Fontos azonban tudni, hogy a közös szülői felügyeleti jog nem azonos a gyermek felváltva gondozásával – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A közös szülői felügyeleti jog azt jelenti, hogy a gyermek életét meghatározó körülményekről –  például névválasztás, iskolaválasztás, állampolgárság megválasztása – a szülők közösen döntenek.

A felváltva gondozás ettől eltérően azt jelenti, hogy a szülők megegyeznek abban, hogy a gyermek meghatározott ideig az egyik, meghatározott ideig pedig a másik szülő háztartásában él, tehát időszakonként vagy az anya vagy az apa gondoskodik róla.

A közös szülői felügyeleti jog a felváltva gondozás előfeltétele, de ettől a szülők még nem minősülnek felváltva gondozó szülőknek – ezt bírói ítélet vagy a felek bírói ítélettel jóváhagyott egyezsége, illetve a felek megállapodása tartalmazza.

A családi kedvezmény érvényesítéséhez nem elegendő az, hogy a szülő gyermektartást fizet, illetve hozzájárul a gyermekekkel kapcsolatos kiadásokhoz, és az sem, hogy a felváltva gondozásról megállapodás született bíróság vagy ügyvéd előtt.

Ha a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket jogerős bírósági döntés, egyezség vagy közös nyilatkozat alapján, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, akkor a gyermek kedvezményezett eltartottként szerepeltethető mindkét szülő, valamint a szülő házastársának bevallásában is [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29/B § (1e) bekezdése].

Felváltva gondozás esetén a gyermekek után akkor érvényesíthet mindkét szülő családi kedvezményt, ha a kormányhivatal felé közösen nyilatkoztak, és a családtámogatási ellátásra – családi pótlékra – határozat alapján 50-50 százalékban mindkét szülő jogosult. Így a családi kedvezményre – 50-50 százalékos mértékben – mindkét szülő jogosulttá válik.

Azok a szülők, akik a gyermeküket ugyan felváltva gondozzák, de a családi pótlék 50-50 százalékos megosztását nem kérelmezték, nem jogosultak mindketten családi pótlékra, és így családi kedvezményre sem – olvasható a nav.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Taylor2017

Tisztelt Szakértő!

Egy munkavállaló - kormányhivataltól kapott igazolása alapján - biztosítási jogviszonya 2020.08.10.-2022.12.31.-ig tartott.

Ez után a munkaviszonya után két új munkaviszonyt létesít
- „A” munkahelyen 2023.01.01.-én, ez nyitott munkaviszony továbbra is
- „B” munkahelyen 2023.01.15.-én, ez is nyitott jogviszony

A kérdésünk az, hogy külön- külön vizsgálva, melyik jogviszonynál ( A és B ) vehetjük figyelembe Tbj. 5 §-ban szereplő ellátásokhoz a folyamatos biztosítást.
a., Csak az „A” esetben, ott nincs egy nap megszakítás sem,
b., A „B” esetben is, mert a két jogviszony között csak 14 nap megszakítás van.

2019. évi CXXII. törvény [ Tbj. (új) ]
9. § Az egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban álló személy biztosításának fennállását mindegyik jogviszonyában külön-külön kell elbírálni. A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs.

Ebben az esetben a lezárt jogviszony után egyik munkaviszony között sincs 30 napot meghaladó szünetelés.
A folyamatosság szempontjából mind a két új jogviszonynál figyelembe vehető a lezárt jogviszony?

Válaszát előre is köszönöm!

Szabó Béla

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR, nyomda

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kiegészítő melléklet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs