hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ennyit kapnak a magyar olimpiai bajnokok, és így adóznak utána

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
2

Szurkol az ország a magyar csapatért, de gondolják-e, hogy az évekig tartó kemény erőfeszítésekkel elért sikerek jutalma nem csak a csillogó érem és díj, hanem egy sor kedvező adószabály is?

A személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény számos adómentességet biztosít a diák-, az amatőr és a verseny-sportolók számára, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló (ekho) törvény pedig lehetővé teszi, hogy a hivatásos sportolók és a sporttal kapcsolatos meghatározott tevékenységet hivatásszerűen folytató magánszemélyek és foglalkoztatóik az általános szabályoktól eltérő, egyszerűbb módon és kedvezményesen fizethessék a közterheket.

Adómentességek

A nem pénzbeli juttatások közül adómentes az olyan szolgáltatás, amelyet a sportszervezet, országos sportági szakszövetség az edzőtáborok keretében az edzési vagy versenyfeladathoz tartozó utazás, szállás és étkezési szolgáltatás révén juttat a versenysport, diáksport érdekében szervezett edzés vagy verseny vele munkaviszonyban, megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban nem álló résztvevőjének. juttat. Az olimpiai játékokon, a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon, a speciális világjátékon (paralimpia) vagy a Heraklész program (nemzeti utánpótlás-nevelés) keretében való versenyzést, illetve az arra történő közvetlen felkészülést szolgáló ilyen juttatások a sportoló 30 napnál hosszabb folyamatos elszállásolása (szállodai elhelyezése) esetén is adómentesek [szja-törvény 1. számú melléklet 8.7. pont].

Az alapító okiratuk szerint a sportot támogató közhasznú egyesületek, alapítványok, közalapítványok, munkavállalói-érdekképviseleti szervezetek sportolóknak nem pénzben adott juttatásai is adómentesek [szja-törvény 1. számú melléklet 3.3. pont].

Adómentes az olimpiai játékokon és a fogyatékos sportolók világjátékán (Paralimpia, Siketlimpia, Speciális Olimpia, Szervátültetettek Világjátéka) szerzett 1-6. helyezéshez kapcsolódó érem, trófea tárgyiasult formája, valamint összeghatártól függetlenül a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érem, serleg, trófea [szja-törvény 1. számú melléklet 4.6.; 8.17. pont].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mekkora pénzjutalmat kapnak olimpikonjaink, milyen egyéb adómentes juttatásban részesülnek a magyar sportolók, s milyen kedvező adózási lehetőséggel élhetnek.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
nehézévek

Azért tehetség is kell hozzá, meg adottság. Mert én hiába próbálnék sportolni, mikor a jobb szemem tompán-látó, ezáltal nincs egyensúlyérzékem. No meg pénz is kell elég sok, fizetni az edzéseket.
Én sem irigylem, csak jó lenne, ha másokat is megbecsülnének, mondjuk olyanokat, akik születési rendellenesség miatt nem tudnak sportolni.

Katalinom

Egyáltalán nem sajnálom tőlük. A napi 8 óra edzést én is végigcsináltam, s nagyon kemény!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Uniós jóváírás

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Svájci vámhatóság áfa kiszabása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Online számla-adatszolgáltatásra kötelezettek köre

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close