hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan kell kiszámlázni az ingatlan-bérbeadás díját?

  • MTI

Az adóhatóság gyakran kreál Alaptörvény-ellenesen kötelező magatartási szabályokat. Az egyik ilyen, hogy a hatóság szerint a magánszemély által kiszámlázott bérleti díjat tartalmazó számlán fel kell tüntetni a kifizető által levont adó- és járulékelőleget. Ha ezt nem teszi meg a magánszemély, akkor a NAV álláspontja szerint ez azt bizonyítja, hogy a kifizető által nem lett levonva az adó és járulékelőleg.

Konkrét adóellenőrzések kapcsán érdekes esetek merülnek fel. Az adóhatóság gyakran törvénytelen eszközökkel próbálja beszedni a kétségkívül eltitkolt bevételt. A jelenleg fellebbezés alatt álló eset tényállása a következő: az adószámos magánszemély bérbe adta ingatlanát egy kft-nek. A havi bérleti díjról számlát állított ki, melyet a kft az szja-val és 14 százalék ehóval csökkentve fizetett ki. Év végén a kft kiadta az M30-as jövedelemigazolást, melyen feltüntette az ingatlan-bérbeadás bevételét és a levont adót és járulékot. Az adóhatóság az ingatlant bérbeadó magánszemélynél ellenőrzést kezdett, mert megállapítást nyert, hogy a kft. a levont adó- és járulékelőlegeket nem fizette be a NAV -nak. Az is kiderült, hogy időközben a kft „felszívódott”.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close