hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Életbiztosítás: mikor adómentes?

  • Adózóna

Adómentes vagy adóköteles az életbiztosítás? Olvasónk kérdésére Surányi Imréné, az Adózóna szja-szakértője válaszol.

A munkavállaló javára kötött életbiztosítás adóköteles akkor, ha a biztosított a munkavállaló, a szerződő a munkáltató, a kedvezményezett egy 3. magánszemély? A biztosítás befektetési alappal kiegészített életbiztosítás. Az életbiztosítási elemek közül az egyik életre szóló, határozatlan tartamú, a másik életre szóló, határozott tartamú. A határozott tartamú elem lejáratakor a biztosító nem teljesít lejárati biztosítási szolgáltatást. A szerződő részleges visszavásárlásra, és a rendszeres pénzkivonásra a biztosított hozzájárulásával jogosult, legkorábban a biztosítás 1. évfordulóján. Az SZJA törvény 1.sz. melléklet 6.9.pontja szerinti rendszeres díj meghatározást a munkáltatónak/kifizetőnek kell minősíteni, vagy elfogadható a biztosítási szerződésen lévő összeg? Illetve, amennyiben adómentes a biztosítás, a 1308-as bevalláson kell adatot szolgáltatni a szerződésről?


Ha jól értem, a biztosítás:
- egyik eleme visszavásárlási értékkel rendelkező kockázati biztosítás (régi szóhasználat szerint: teljes életre szóló biztosítás, a Szja tv. új fogalmai szerint: kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére szóló életbiztosítás),
- a másik eleme kockázati biztosítás (olyan személybiztosítás, amelynek nincs lejárati szolgáltatása és visszavásárlási értéke).

Az 1. esetben a rendszeres díj, 2. esetben a minimálbér 30-át meg nem haladóan fizetett díj adómentes, ha azt igazoltan elkülönítik. Az adatszolgáltatási kötelezettség az 1. elemre vonatkozik. (Megjegyezem, hogy ha az adott információ szerint a szerződő kifizető jogosult visszavásárlásra, az 1. elemre fizetett díjat a munkáltatónál nem javasolom költségként elszámolni, azt követelésként célszerű figyelembe venni).

A „rendszeres díj” minősítése: a Szja tv. szerint rendszeres díjnak minősül az a díj, amelyet a biztosítási szerződés alapján legalább évente egy alkalommal kell fizetni, és amelynek összege nem haladja meg a biztosítási szerződés alapján az előző évi kötelezően fizetendő díjak együttes összegének a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a díjnövelés évét megelőző második évre vonatkozó éves fogyasztói áremelkedés 30 százalékponttal növelt értékét. Ebből következően azt minősítenie senkinek nem kell a szerződésben meghatározottak szerint kell eljárni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkába járás igazolása vállalkozónál kijárási tilalom idején

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Cégcsoporton belül átirányítás a 47/2020 és 61/2020 tekintetében

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close