hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria: maradtak adómentes juttatási elemek

  • MTI
1

A béren kívüli juttatások költsége ugyan emelkedett az idén, és általánosságban elmondható, hogy a szabályozás mind a munkavállalók, mind a munkaadók hátrányára változott, azonban van néhány cafeteria elem, amely adómentesen adható - hívja fel a figyelmet a MAZARS adótanácsadó cég szerdai közleményében.

2013-tól nemcsak a sporteseményekre, hanem a kulturális szolgáltatások igénybevételére szóló belépőjegyek és bérletek, valamint a könyvtári beiratkozási díj is adómentes juttatásnak minősülnek. A mentesség értékhatára évi 50 000 forint. Sok cég azonban szórakozásra továbbra is a SZÉP-kártya szabadidő zsebét kínálja, ami drágább juttatási forma, azaz ugyanolyan keretösszeg mellett kevesebb marad nettóban a munkavállalónál, ha a SZÉP-kártyát használja például színházi belépő megvásárlására.
   
A különböző betegbiztosítások adómentes juttatására 2012-től van lehetőség, és ez 2013-ban sem változott. A munkáltatók azonban a MAZARS tapasztalatai szerint egyelőre ódzkodnak ettől a juttatási formától is, ugyanis a biztosításokkal kapcsolatos szabályozás meglehetősen bonyolult.
   
A könyvvizsgáló és adótanácsadó cég ismerteti, hogy a béren kívüli juttatások összege után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke 2013-ban 10-ről 14 százalékra nőtt, ezzel a juttatás adóterhe 30,94 százalékról 35,70 százalékra emelkedett. Ugyanakkor az egyes meghatározott juttatások adóterhe nem változott,  továbbra is 51,17 százalék. A cafeteria-keret továbbra is évi maximum 500 ezer forintig nyújtható béren kívüli juttatásként, az efölötti összeg az egyes meghatározott juttatások címén adóköteles.
   
Az idei változások között említi a közlemény, hogy az Erzsébet-utalvány 2013-tól melegkonyhás étkezőhelyeken is felhasználható - 2012-ben ezt átmeneti szabály tette lehetővé -, és a havi 5000 forint helyett 8000 forintig minősül béren kívüli juttatásnak, efölött egyes meghatározott juttatásként adózik.
   
Meghosszabbodik a Széchenyi-pihenőkártyára utalt összegek felhasználhatóságának határideje, az összeg a juttatás évét követő második év május 31-ig használható fel.
   
Változás az is, hogy az iskolakezdési támogatásnál megszűnik a számlával való elszámolhatóság lehetősége, ilyen juttatás kizárólag utalvány formájában nyújtható.
   
Tavalyhoz képest változatlanul nyújtható béren kívüli juttatásként az üdültetési szolgáltatás, a helyi utazási bérlet, az iskolarendszerű képzés, az önkéntes nyugdíjpénztári, önkéntes kölcsönös egészségpénztári, és foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatói intézménybe fizetett munkáltatói hozzájárulás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
contofit

Tisztelt Adó Zóna! Én befizettem 2013. évre az Adó zóna csomagom, nekem legfeljebb az elmult évi befizetésem járhat le, mert azt januárban rendeltem meg! Kérem nézzenek utána,be kell-e mutatnom/küldenem az előfizetés igazolást!Tisztelettel : Balogh László Conto-Fit Kft

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs