hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elektromos céges autók otthoni töltésének költségtérítése

  • adozona.hu

Társaság vezető beosztású munkavállalói részére elektromos (tisztán elektromos) céges autókat biztosít, a munkavállalók otthonában vállalja a töltőállomások kiépítését (céges tulajdonban maradnak a töltőállomások). A munkavállalók részére megtéríti a felhasznált elektromos áram költségét. Hogyan, milyen bizonylat alapján teheti meg ezt a munkáltató – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Olvasónk kérdései:

– Milyen nyilvántartási kötelezettség szükséges a felhasznált KW órák (energia) elszámolásához?
– Milyen formában kell bizonyítsa a munkavállaló a céges autó töltéséhez ténylegesen felhasznált energia mennyiségét?
– Szükséges-e külön mérőóra, ami csak a töltőállomásra van kötve, vagy elegendő-e egy fogyasztásmérő a töltőállomáshoz rögzítve?
– Szükséges-e számla a szolgáltatótól a költségtérítéshez, ha igen, az kinek a nevére kell, hogy szóljon?
– Milyen mértékű költségtérítés adható?
– Megfelelő-e, ha a munkaadó a lejelentett energiamennyiség és az energiaszolgáltató számláján lévő energia ára alapján számolja a költségtérítést havonta?
– Milyen adókötelezettség terheli, terheli-e egyáltalán a munkavállalót, illetve a munkaadót a költségtérítés kapcsán?
– Milyen bejelentési/bevallási kötelezettség terheli a munkavállalót/munkaadót a fentiek kapcsán a NAV felé?

Szakértőnk válasza:

Ha a társaság költségtérítést fizet a magánszemély részére a céges autó töltésére felhasznált otthoni áram díjának megtérítésére, úgy a munkavállalónak ehhez nem kell adószámot kiváltani, számlát kiállítania. A magánszemély részére a nevére szóló közüzemi számla (illetve az autó töltését igazoló részletes kimutatás) alapján lehet a költségtérítést kifizetni. A felhasznált energia megállapítására megfelelő lehet a töltőhöz csatlakoztatott mérőóra (véleményem szerint ezért nem szükséges almérő), amelynek segítségével a töltésére felhasznált áram díja kiszámítható.

Az szja-törvény 47. paragrafus (2) bekezdésének ca) pontja alapján az adóelőleg alapja, ha a költségtérítés adóelőleg-levonásra kötelezett kifizetőtől származik a bevételből a magánszemély adóelőleg-nyilatkozata szerinti költség levonásával megállapított rész. Amennyiben a magánszemély nyilatkozatában 100 százalék levonandó költséget tüntet fel, úgy nem keletkezik adóelőleg alap. A munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítést a munkáltatónak a havi ’08 bevallásban, a munkavállalónak pedig az éves személyijövedelemadó-bevallásában kell szerepeltetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink