Elektromos céges autók otthoni töltésének költségtérítése

  • adozona.hu

Társaság vezető beosztású munkavállalói részére elektromos (tisztán elektromos) céges autókat biztosít, a munkavállalók otthonában vállalja a töltőállomások kiépítését (céges tulajdonban maradnak a töltőállomások). A munkavállalók részére megtéríti a felhasznált elektromos áram költségét. Hogyan, milyen bizonylat alapján teheti meg ezt a munkáltató – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Olvasónk kérdései:

– Milyen nyilvántartási kötelezettség szükséges a felhasznált KW órák (energia) elszámolásához?
– Milyen formában kell bizonyítsa a munkavállaló a céges autó töltéséhez ténylegesen felhasznált energia mennyiségét?
– Szükséges-e külön mérőóra, ami csak a töltőállomásra van kötve, vagy elegendő-e egy fogyasztásmérő a töltőállomáshoz rögzítve?
– Szükséges-e számla a szolgáltatótól a költségtérítéshez, ha igen, az kinek a nevére kell, hogy szóljon?
– Milyen mértékű költségtérítés adható?
– Megfelelő-e, ha a munkaadó a lejelentett energiamennyiség és az energiaszolgáltató számláján lévő energia ára alapján számolja a költségtérítést havonta?
– Milyen adókötelezettség terheli, terheli-e egyáltalán a munkavállalót, illetve a munkaadót a költségtérítés kapcsán?
– Milyen bejelentési/bevallási kötelezettség terheli a munkavállalót/munkaadót a fentiek kapcsán a NAV felé?

Szakértőnk válasza:

Ha a társaság költségtérítést fizet a magánszemély részére a céges autó töltésére felhasznált otthoni áram díjának megtérítésére, úgy a munkavállalónak ehhez nem kell adószámot kiváltani, számlát kiállítania. A magánszemély részére a nevére szóló közüzemi számla (illetve az autó töltését igazoló részletes kimutatás) alapján lehet a költségtérítést kifizetni. A felhasznált energia megállapítására megfelelő lehet a töltőhöz csatlakoztatott mérőóra (véleményem szerint ezért nem szükséges almérő), amelynek segítségével a töltésére felhasznált áram díja kiszámítható.

Az szja-törvény 47. paragrafus (2) bekezdésének ca) pontja alapján az adóelőleg alapja, ha a költségtérítés adóelőleg-levonásra kötelezett kifizetőtől származik a bevételből a magánszemély adóelőleg-nyilatkozata szerinti költség levonásával megállapított rész. Amennyiben a magánszemély nyilatkozatában 100 százalék levonandó költséget tüntet fel, úgy nem keletkezik adóelőleg alap. A munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítést a munkáltatónak a havi ’08 bevallásban, a munkavállalónak pedig az éves személyijövedelemadó-bevallásában kell szerepeltetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1