Egyéni vállalkozásból kft. – bevitt eszközök értékelése

  • adozona.hu

Hogyan kell értékelni a nem pénzbeli hozzájárulásként bevitt eszközöket az egyéni vállalkozás kft.-vé alakulásakor? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egyéni vállalkozó kft. formában kívánja folytatni a tevékenységét. Az Szja tv. 49/A § (2) a) pontja a nem pénzbeli hozzájárulásként bevitt eszközökre vonatkozóan nem írja elő a piaci értéken történő értékelési kötelezettséget, de a számviteli törvény a nyitómérlegre vonatkozóan igen. A két jogszabály között ellentmondást vélek felfedezni. Példa: az egyéni vállalkozásban használt és elszámolt eszköz könyv szerinti értéke 10 M Ft. Az alapító okiratban meghatározott értéke 30 M Ft. A piaci értéke 50 M Ft. Adózás szempontjából az egyéni vállalkozó bevétele 30 M–10 M könyv szerint érték. Nyereség 20 M Ft. A nyitómérlegben az eszközt 50 M Ft értékben kell szerepeltetni? Hogyan áll ez össze?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 2/A § (4a) bekezdése szerint az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény 2009. évi CXV. törvény (Evtv.) 19/C §-a szerint alapított korlátolt felelősségű társaságnak az alapítása időpontjával az Szt. 2/A § (4) bekezdés megfelelő alkalmazásával nyitó mérleget kell készítenie azzal, hogy a nyitó mérlegbe felvett eszközök és források értékének valódiságát könyvvizsgálóval nem kell ellenőriztetni.

Az Szt. 2/A § (4) bekezdése szerint tételes leltár alapján nyitó mérleget kell készítenie. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 49/A § (2) bekezdés a) pontja szerint leltárba a tárgyi eszközöket, nem anyagi javakat nettó értéken kell felvenni, megjelölve az egyéni cég tulajdonába nem pénzbeli hozzájárulásként kerülőket azon az értéken is, amely értéket az egyéni cég alapító okiratában rögzít.

Mindezek alapján – bár az Szt. a nyitó mérlegben az eszközök piaci értéken történő szerepeltetését írja elő, ugyanakkor a vonatkozó rendelkezés megfelelő alkalmazását fogalmazza meg –, szerintem a nyitó mérlegbe az eszközöket a létesítő okiratban szereplő értéken indokolt felvenni. Ezen az értéken kell ugyanis felvenni az eszközt a nyilvántartásba, és azt kell figyelembe venni az adó meghatározásakor is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close