Céges farsangi mulatság, tombola, vetélkedő adózása

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Február a farsangi mulatságok időszaka. Céges síelés, játékos vetélkedők, farsangi bál vagy a rendezvényen adott tombola, csak hogy néhányat említsek a leggyakrabban előforduló jutatások közül. A vidám pillanatok mellett ne feledkezzünk el róla, hogy a februári juttatások után a kifizetőnek március 12-én adót kell fizetnie.

Farsangi szórakozást szervezhet a társaság az összes munkavállalója, de akár kisebb csoport, kollektíva részére is. A rendezvény megtartható munkaidőben, munka után, vagy akár hétvégén is. Közös bennük, ha a társaság viseli a szórakozás költségét, részben vagy egészben, akkor a juttatás értéke után az adót is neki kell megfizetni. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) minden olyan jövedelmet adóztat, amely valamely tevékenység ellenértéke, vagy a magánszemély személyes, vagy családi szükségleteinek kielégítését szolgálja. A juttatás alapvetően a munkavállaló jövedelme kivéve, ha törvény másképp rendelkezik. Ez utóbbi közé tartoznak azok a szórakozást célzó juttatások, amelyekben ugyan a magánszemély részesül, de az adót a kifizetőnek kell megfizetnie.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!

2020 július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.

Részletek >>

Februárban ilyen szórakoztató esemény a farsangi bál, melynek teljes költsége egyes meghatározott juttatásnak minősül. A rendezvény áfát is tartalmazó, a társaság nevére szóló számlái után a társaságot az összeg 1,18-szorosa utáni adóalapra vetítve 15 százalék szja- és 17,5 százalék szocho-kötelezettség terheli.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a farsangi rendezvények, ajándékozások és tombolák után milyen adókat kell fizetnie a munkáltatónak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katázás feltételei

Szipszer Tamás

adószakértő

Katabevallás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata, hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close