hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Céges farsangi mulatság, tombola, vetélkedő adózása

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Február a farsangi mulatságok időszaka. Céges síelés, játékos vetélkedők, farsangi bál vagy a rendezvényen adott tombola, csak hogy néhányat említsek a leggyakrabban előforduló jutatások közül. A vidám pillanatok mellett ne feledkezzünk el róla, hogy a februári juttatások után a kifizetőnek március 12-én adót kell fizetnie.

Farsangi szórakozást szervezhet a társaság az összes munkavállalója, de akár kisebb csoport, kollektíva részére is. A rendezvény megtartható munkaidőben, munka után, vagy akár hétvégén is. Közös bennük, ha a társaság viseli a szórakozás költségét, részben vagy egészben, akkor a juttatás értéke után az adót is neki kell megfizetni. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) minden olyan jövedelmet adóztat, amely valamely tevékenység ellenértéke, vagy a magánszemély személyes, vagy családi szükségleteinek kielégítését szolgálja. A juttatás alapvetően a munkavállaló jövedelme kivéve, ha törvény másképp rendelkezik. Ez utóbbi közé tartoznak azok a szórakozást célzó juttatások, amelyekben ugyan a magánszemély részesül, de az adót a kifizetőnek kell megfizetnie.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!

2020 július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.

Részletek >>

Februárban ilyen szórakoztató esemény a farsangi bál, melynek teljes költsége egyes meghatározott juttatásnak minősül. A rendezvény áfát is tartalmazó, a társaság nevére szóló számlái után a társaságot az összeg 1,18-szorosa utáni adóalapra vetítve 15 százalék szja- és 17,5 százalék szocho-kötelezettség terheli.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a farsangi rendezvények, ajándékozások és tombolák után milyen adókat kell fizetnie a munkáltatónak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Keresetkorlát

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Üzemanyag-megtakarítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szülő pénzbeli ajándékot ad gyerekeinek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close