hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bt.-tagok adózása a társaság megszűnése esetén

  • adozona.hu

Hogyan adóznak a társaságból kilépő tagok az eladott részesedésük után? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: "Egy bt. 1997. évben alakult egy kül- és egy beltaggal, 22 ezer Ft tőkével. A társaság 2002-ben vásárolt egy teniszpályát 20 450 000 Ft értékben (épület 13 760 000 Ft, földterület 6 690 000 Ft). Az épületre az eladásig 7 126 060 Ft értékcsökkenés lett elszámolva, a földterületre nem lett értékcsökkenés elszámolva. A társaság a vagyonából a beltagok (kilépés miatt) tulajdonát képező 22 ezer forintos névértékű társasági részesedését 50 millió Ft értékben 2021 júliusában eladja. Kérdésem, hogy a társaságból kilépő tagok hogyan adóznak az 50 millió Ft után."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdés címe megszűnésről szól ugyan, de a leírtak szerint a tagok a betéti társaságban fennálló részesedésüket eladják.

A bt. és az érintett tulajdonosok dokumentumainak ismerete nélkül konkrét válasz nem adható, ugyanakkor az irányadó szabályok a következők.

Értékpapír: minden olyan okirat, elektronikus jelsorozat, amely a kibocsátás helyének joga szerint értékpapírnak minősül, továbbá a közkereseti társaságban és a betéti társaságban fennálló részesedés, a korlátolt felelősségű társaság üzletrésze és a szövetkezeti részesedés, ideértve más, törvényben meghatározott olyan vagyoni hozzájárulást is, amely tagsági jogviszonyt keletkeztet, különösen az ügyvédi iroda alapításakor szolgáltatott vagyont [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 3. §-ának 34. pontja].

Ennek megfelelően a részesedés átruházásakor fő szabályként a bevételből árfolyamnyereség keletkezhet. Árfolyamnyereségnek minősül a részesedés átruházásakor megszerzett bevételnek az a része, amely meghaladja a részesedés megszerzésére fordított érték és a kapcsolódó járulékos költségek együttes összegét. Azonban a részesedés átruházása ellenében megszerzett bevételből az a rész, amely meghaladja az átruházási szerződéskötés időpontjában ismert szokásos piaci értéket, nem árfolyamnyereség, hanem egyéb jövedelem, kivéve, ha adókötelezettségének a törvény szerinti jogcíme egyébként megállapítható [szja-törvény 67. §-ának (1) bekezdése és a 28. §-ának (14) bekezdése].

A megszerzésére fordított érték: a bt. alapítása révén megszerzett részesedés esetében az igazoltan szolgáltatott vagyoni hozzájárulásnak a létesítő okiratban meghatározott értéke [szja-törvény 67. §-ának (9) bekezdése].

A részesedés szokásos piaci értéke: ha a magánszemély ennek ellenkezőjét nem bizonyítja, az átruházási szerződés megkötésének napján ismert, a bt. jóváhagyott beszámoló mérlegében kimutatott saját tőke összegéből a részesedésre arányosan jutó rész, növelve a bt. olyan kötelezettségének összegével, amely a részesedéshez kapcsolódó jóváhagyott osztalék címén még fennáll [szja-törvény 3. §-a 9. pontjának utolsó fordulata].

Az adókötelezettség jogcímének meghatározásánál figyelembe kell venni az eladó magánszemély és a bevételt juttató vevő (kifizető?, magánszemély?), valamint az említett személyek és más személy között (például a bt. és a vevő között) egyébként fennálló jogviszonyt és az ügylet körülményeit [szja-törvény 2. §-ának (6) bekezdése].

Tehát vizsgálni kell a felek közötti jogviszonyokat is, és ettől függően lehet a fizetendő közterheket (szja, szocho, járulékok) meghatározni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink