hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor az alkalmi gázsit nem kell bevallani

  • Surányi Imréné

Az egyes foglalkoztatási tárgyú törvényeknek a Magyary Egyszerűsítési Programmal összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló 2012. évi CCXVI. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt is módosította. Többek között külön előírások szabályozzák a filmipari statiszták alkalmi foglalkoztatását és a korábbinál egyértelműbbé vált az érintett munkavállalók adóbevallási kötelezettsége.

A mezőgazdasági idénymunkára, turisztikai idénymunkára, illetve alkalmi munkára egyszerűbb adminisztrációs és közteher-fizetési kötelezettségek, valamint rugalmasabb munkajogi szabályok mellett, határozott időre egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony létesíthető. Az alapvető munkajogi szabályokat a Munka törvénykönyve (Mt.) 201--203. §-ai, a közteherfizetés szabályait és az egyéb feltételeket az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo tv.) határozza meg.

Egyszerűsített foglalkoztatásra munkaviszony nem hozható létre a felek a között már meglévő munkaviszony fenntartásával vagy módosításával, illetve a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény 1. § e) pontjában, valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 1. § (1) bekezdésében meghatározott esetben a munkáltató alaptevékenységébe tartozó feladatok ellátására.

Egyszerűsített foglalkoztatási munkaviszony a felek szóbeli megállapodása alapján a munkáltató adóhatósághoz történő bejelentési kötelezettségének teljesítésével, vagy a nem elektronikus úton bevallásra kötelezett munkáltató és a munkavállaló megállapodása szerint, legkésőbb a munka megkezdéséig írásba foglalt szerződés megkötésével jön létre. A munkáltatónak a bejelentési kötelezettséget az utóbbi esetben is teljesítenie kell.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági támogatás elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close