hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: állhat-e egyéni vállalkozó munkaviszonyban saját magával?

  • adozona.hu
1

Állhat-e egyéni vállalkozó munkaviszonyban saját magával? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy úr, egyéni vállalkozó (havi áfás). Munkaviszonyban áll önmagával (nincs munkaszerződése), de pénzügyileg nem munkabérben, hanem vállalkozói kivétben részesül (könyvelői javaslatra). Mivel ez a nyugdíjmegállapításhoz kevés lesz, kérte a könyvelőt, hogy írjunk vele is munkaszerződést, hogy munkabért vehessen ki, a nyugdíjjárulékot is fizetné. A könyvelő válasza az volt, hogy ez lehetetlen, mert önmagával nem állhat munkaviszonyban. Igaza van a könyvelőnek? A kétség oka egy korábbi esemény miatt merült fel. Történt pedig, hogy a kamara által szervezett szakoktató-képzéseken a vállalkozó részt vett, el is végezte azokat. A képzés jelentkezésének egyik feltétele az volt, hogy igazolja, munkaviszonyban áll önmagával, és ehhez formanyomtatványt is a rendelkezésére bocsátottak. Tehát a dilemmát az okozza: ha a könyvelő szerint az egyéni vállalkozó nem állhat munkaviszonyban önmagával, akkor az iparkamara szerint ez miért lehetséges?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az szja-törvény 3. § 17. a) pontja szerint egyéni vállalkozó: „az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő magánszemély, az említett nyilvántartásban rögzített tevékenysége(i) tekintetében…”.

Megjelent az Adózóna az "Egyéni vállalkozók adózása, és számvitele" című kiadványa.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evectv.) 2. § (1) bekezdése értelmében Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.

A 16. § (4) bekezdése szerint az egyéni vállalkozó gazdasági tevékenysége során az „egyéni vállalkozó” megjelölést (vagy annak e.v. rövidítését) és nyilvántartási számát neve (aláírása) mellett minden esetben köteles feltüntetni. Azaz, ha adott tevékenység szerepel az egyéni vállalkozói nyilvántartásban, akkor ezt az adott tevékenységet a magánszemély kizárólag egyéni vállalkozóként folytathatja.

Álláspontom szerint mindezek alapján nincs lehetőség arra, hogy az egyéni vállalkozó munkaviszonyt létesítsen saját magával (ez eltérő eset az egyszemélyes kft.-hez képest). Sajnos az iparkamara álláspontját nem ismerem. Javaslom, kérjék annak részletes kifejtését!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5