hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: adómentes juttatás lehet a kerékpárbérlés?

  • adozona.hu

Milyen feltételekkel lehet adómentes juttatásként kerékpárt bérelni a dolgozók számára? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Olvasónk kérdése:

"A 2022-es évtől lehetőség van a kifizető által biztosított kerékpár magáncélú használatára (szja-törvény 1. számú melléklet, 8.44. pontja). Értelmezésünk szerint cafeteria juttatás keretében is adhatjuk ezt a juttatást. 2021-ben több portálon cikkeztek erről a témáról, és akkor több helyen azt lehetett olvasni, hogy ezen adómentes juttatás fogalmába a kerékpár bérlése is beletartozik. Most, 2022-ben, viszont inkább olyat olvashatunk, hogy a bérlés nem tartozik az adómentes juttatások közé, mivel a bérleti díj egyfajta költségtérítés, s mint olyan, adóköteles jövedelem. Emiatt ha adómentes juttatásként szeretnénk nyújtani a kerékpárhasználatot az csak úgy lehetséges, ha a kifizető tulajdonában van a kerékpár. Kérem, hogy írják meg nekünk, milyen feltételekkel lehet adómentes juttatásként adni a kerékpár bérlését?"

Szakértőnk válasza:

Ha a cég a nevére szóló számlával kerékpárt bérel, és annak magáncélú használatát megengedi, ez a juttatás a szja-törvény 1. számú mellékletének 8.44. pontja alapján adómentes. Ha azonban a bérlő a magánszemély, a neki megtérített bérleti díj adóköteles bevétel, amellyel szemben akkor és annyiban számolható el költség, ha és amennyiben a kerékpár használata igazoltan a magánszemély tevékenységének ellátása érdekében történik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csere erdősítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs